Entropa zmizí z Bruselu spolu s Topolánkem

Praha - Sochař David Černý, autor kontroverzní plastiky Entropa, jíž se v bruselském sídle Rady EU prezentuje české předsednictví EU, chce dílo odstranit již 10. května. „Skládačka“ měla přitom být v Bruselu až do konce českého předsednictví v červnu. Dřívějším odstraněním díla autor protestuje proti způsobu, jakým byla před měsícem odvolána vláda Mirka Topolánka. „České předsednictví podle mě skončilo s touto vládou a já se na něm dál podílet nehodlám,“ uvedl dnes Černý.


Upřesnil tak svá slova, že je proti vládě designovaného premiéra Jana Fischera. S tou Černý spokojen není zejména proto, že by v ní mělo zasedat několik lidí, kteří za sebou mají členství v předlistopadové komunistické straně.

„Především je to protest proti tomu, jakou ostudu udělal odvoláním vlády v době předsednictví České republice a všem jejím občanům (prezident Václav) Klaus spolu se sociálními demokraty a komunisty,“ řekl Černý. Argumentuje také tím, že nechce být spojován s předsednickými kroky nového kabinetu Jana Fischera, a proto končí současně s tím Topolánkovým.

Černý k odstranění Entropy:

„Začínáme jí deinstalovat 11. května. Důvod je v podstatě politický statement nebo sociální statement, který tím chci dát najevo: Nesouhlasím s tím, jakým způsobem byla vláda odvolaná, nesouhlasím s tím, protože je to opravdu strašidelná ostuda.“

Česko deinstalací Entropy opět upozorní na své problémy

Kabinetu před měsícem vyslovila nedůvěru Poslanecká sněmovna hlasy poslanců ČSSD, KSČM a čtyř poslanců zvolených původně za strany dosluhující vládní koalice. Někteří vládní představitelé včetně Topolánka dali najevo, že v pozadí pádu kabinetu stál Klaus. Prezident to ale rozhodně popřel.

Přestože měl Černý s odcházející vládou právě kvůli Entropě rozepři a za konečnou podobu díla se jí omlouval, byla to podle něj vláda legitimní, v níž zasedala „spousta rozumných lidí“.

Entropa se začne rozebírat 11. května, den předtím by se vládních povinností měl ujmout Fischerův úřednický kabinet. Černý o svém rozhodnutí informoval vládu premiéra v demisi Mirka Topolánka, včetně vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, který jej o vytvoření díla pro předsednictví požádal. Počítá se s tím, že její odstraňování opět upozorní nejen na Černého, ale i na vnitrostátní problémy, se kterými se české předsednictví potýká.

Z Bruselu zamíří do DOXu

Entropa se strefuje do stereotypů spojovaných s jednotlivými zeměmi evropské sedmadvacítky. Například ztvárnění Bulharska, které má podobu tureckého záchodu, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Prahou a Sofií. Česko pak Bulharsku vyhovělo a jeho část plastiky zakrylo.

Černý původně dostal na výrobu díla pro Brusel peníze od české vlády. Poté, co vláda zjistila, že dílo má jiný původ, než Černý deklaroval, autor peníze vrátil; několikamilionová investice je tedy jen jeho a sponzora. Po návratu do Česka bude Entropa vystavena dočasně v centru současného umění DOX v Praze. Autor pro plastiku hledá trvalé umístění, tomu však zatím brání její rozměry. Ty jsou spolu s cenou také pravděpodobně určitou překážkou v případě zájemců, kteří by dílo chtěli koupit. Na prodej však je.

Vydáno pod