Nejkrásnější knihy 2008: Saint-Exupéry, Prahou kráčí lev nebo Invaze 68

Praha – O cenu Nejkrásnější české knihy roku 2008 bojovalo letos 248 titulů od 129 vydavatelů, což je rekordní počet v dosavadních 44 ročnících. Památník národního písemnictví, který soutěž spolu s ministerstvem kultury pořádá, vybral 29 titulů v šesti kategoriích. „Kniha by vám měla padnout do ruky i do oka, musí souznít text s obrazem,“ prozrazuje kritérium předsedkyně poroty Klára Kvízová. Nejkrásnější české knihy budou do 7. června k vidění ve výstavním sále Památníku národního písemnictví. Poté se přesunou do Moravské galerie v Brně.

V krásné literatuře zvítězil čtyřsvazkový soubor textů Antoina de Saint-Exupéryho. Vydání téměř neznámých Exupéryho textů vzbudilo ve Francii senzaci. Loni čtyři úzké svazky s grafickou úpravou Zdeňka Zieglera a ilustracemi Jana Híska vyšly i u nás, v nakladatelství Vyšehrad.

V kategorii Knihy o výtvarném umění, obrazové a fotografické publikace bodovala Koudelkova Invaze 68 (Torst). Mezi odbornou a vědeckou literaturou nejvíce zazářila publikace Architekti SIAL, která představuje tvorbu pětadvaceti architektů legendárního libereckého ateliéru.

Nejkrásnější dětskou knihou se stala kniha Prahou kráčí lev od Aleny Ježkové, s kolážemi Michaely Kukovičové. Knížka byla nominována také na letošní cenu Magnesia Litera, Literu za dětskou knihu ale nakonec získali Lichožrouti Pavla Šruta. Ten v soutěži o nejkrásnější českou knihu obsadil v kategorii literatury pro děti třetí místo.

V početně nejméně zastoupené kategorii učebnic (jen 18 titulů) vyhrál didaktický balíček Comenia script od Radany Lencové. „Jde o návrh nového psacího písma pro děti, součást výzkumného projektu českého školství,“ uvedla Lencová. Balíček obsahuje soubor pomůcek k nácviku abecedy (vydalo nakladatelství Svět).

Zvláštní studentskou cenu Arna Sáňky získal Martin Kubát, z ateliéru ilustrace a grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, za svůj deník Je večer, vypusťte čerta!. Knihu, která se zatím dá objednat jenom přes internet, vyrábí prý doslova doma na koleni.

Do soutěže se v letošním ročníku vrátila kategorie bibliofilií, která stála koncem 20. let u jejího zrodu. Cenu Vojtěcha Preissiga udělil Spolek českých bibliofilů reprintu knihy Josefa Váchala Šumava umírající a romantická (Paseka).

NEJKRÁSNĚJŠÍ ČESKÁ KNIHA 2008

  • Krásná literatura: Soubor prací Antoina de Saint-Exupéry (Vyšehrad)
  • Vědecká a odborná literatura: Architekti SIAL, Miroslav Masák, (KANT)
  • Literatura pro děti a mládež: Prahou kráčí lev, Alena Ježková, Michaela Kukovičová (Práh)
  • Učebnice a didaktické pomůcky:Balíček Comenia script, Radana Lencová (Svět)
  • Knihy o výtvarném umění, obrazové a fotografické publikace: Invaze 68, Josef Koudelka(Torst)
  • Katalogy: Tance a slavnosti 16.–18. století, Andrea Rousová (ed.), (Národní galerie v Praze)
  • Cena Arna Sáňky (Studijní práce posluchačů výtvarných a polygrafických škol): Martin Kubát: Je večer, vypusťte čerta! (VŠUP)
  • Cena Spolku českých umělců grafiků Hollar: Petr Nikl za ilustrace ke knize Jělěnovití (Meander)
  • Cena Vojtěcha Preissiga (Spolek českých bibliofilů): Nakladatelství Paseka za knihu Josefa Váchala Šumava umírající a romantická
  • Cena TypoDesignClubu: Petr Babák za grafické zpracování publikace Projektil 2002/2008(GJF a Architectura)
  • Cena Svazu polygrafických podnikatelů: Tiskárna Trico, Praha, za zpracování publikace Petra Nikla Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie (WALD Press)