Darjanin stále usiluje o upravení smlouvy s Inbalem

Praha - Budoucí šéfdirigent České filharmonie Izraelec Elijahu Inbal (73) je připraven v plném rozsahu naplnit smlouvu, kterou na tři roky podepsal s tělesem loni v únoru. Uvedl to spolu s vedením orchestru ve společném tiskovém prohlášení. Svého postu se ujme letos v září. O upravení či zkrácení smlouvy šéfdirigenta se ale stále snaží budoucí generální ředitel Vladimír Darjanin, jenž začne největšímu českému hudebnímu tělesu šéfovat od 1. července.

„Budu usilovat o upravení smlouvy s panem Inbalem a dělám to kontinuálně. Nevím, jak dlouho to bude trvat. První sezonu jsem akceptoval, protože to nejde jinak. Pan Inbal byl jmenován Václavem Riedlbauchem, a já to musím respektovat. Ale snažím se o to, abych do období 2010 už mohl nějakým způsobem vstoupit. Problém vidím v tom, že jsme generačně každý jinde a hlavně můj názor na vedení ČF je výrazně jiný než pana Inbala. Rozhodně bych si netroufl zpochybňovat jeho profesionální úroveň, ale lidsky jsme si zkrátka nesedli. Takže se snažíme najít nějaký kompromis a on je v tomto směru velmi vstřícný,“ uvedl v rozhovoru ve Studiu 6 na ČT24 Darjanin. Budoucí šéf chce do svého úřadu přijít i s novým managementem.

Česká filharmonie dlouho hledala vhodného kandidáta po odchodu šéfdirigenta Zdeňka Mácala, který se funkce nečekaně vzdal. Místo nebylo obsazeno od září 2007 a celou tuto sezonu. Riedlbauch volil mezi kandidáty ve věku od 40 až 70 let, ale hledání prý bylo příliš složité; uvažoval o hlavním hostujícím dirigentovi ČF Rakušanovi Manfredu Honeckovi nebo Estonci Paavu Järvim. Současné vedení filharmonie několik let slibovalo, že pro orchestr najde mladšího dirigenta, pokud možno českého původu.

„Mám velmi konkrétní představu o osobě vhodné na post šéfdirigenta ČF. Je to člověk z mladší generace, Evropan. Konkrétnější zatím být nemohu. Českou filharmonii však dobře zná a plnohodnotně by plnil požadavky na extra hudebníka, který by zastal důležitou roli v mezinárodní prezentaci tělesa,“ informoval budoucí generální ředitel.

Inbal je hudebním ředitelem divadla La Fenice v Benátkách a loni v dubnu nastoupil na post šéfdirigenta tokijského Metropolitního orchestru. V obou institucích plánuje setrvat jen po dobu tří let. S tokijským angažmá se bude působení v Praze překrývat, a proto se bude ČF moci naplno věnovat až od podzimu 2010. S filharmoniky poprvé spolupracoval v roce 1989 při zájezdu orchestru do Německa. Od té doby je dirigoval na desítce koncertů.

Vydáno pod