Irglová a Hansard s písní Falling Slowly na Grammy neuspěli

Los Angeles - Balada Falling Slowly české písničkářky Markéty Irglové a irského hudebníka Glena Hansarda a soundtrack k jejich filmu Once neuspěly v boji o prestižní americké hudební ceny Grammy. V kategorii filmová píseň roku byla vyhlášena jako vítězná skladba Love You I Do z muzikálu Dreamgirls. Cenu za nejlepší soundtrack získala kompilace skladeb k filmu Love. Falling Slowly však zůstává ve hře o Oscara za nejlepší filmovou píseň. Filmová ocenění se budou v Los Angeles rozdávat za dva týdny.

Soundtrack k nízrozpočtovému snímku Once, který se tento týden vyšplhal do čela české hitparády nejprodávanějších alb, čelil v soutěži o Grammy kromě snímku Love ještě silné konkurenci hollywoodských muzikálů Dreamgirls, Hairspray a Across The Universe. Píseň Falling Slowly měla své soupeře ještě ve skladbách pro filmy Útěk do divočiny, Happy Feet a Casino Royale.

Snímek Once, který poprvé zaujal filmové odborníky na začátku loňského roku na americkém filmovém festivalu Sundance, už nyní patří mezi deset nejvýdělečnějších filmů na světě z hlediska návratnosti vložených investic. Film s rozpočtem 150.000 dolarů za rok vydělal 16,13 milionu dolarů. Soundtrack k filmu, který v současnosti vede v Česku v žebříčku prodejnosti, se v americké hitparádě zatím nejlépe umístil na 27. příčce, nyní je 42. Prodej alba Once již dosáhl půl milionu kopií.


Už nominace Irglové s Hansardem na Grammy a Oscara znamenaly velký úspěch. V českých médiích se ale zároveň objevily pochybnosti, zda jejich nominace neodporují pravidlům obou soutěží. Důvodem bylo, že s písní Falling Slowly pár vystupoval ještě před uvedením filmu Once do kin a objevila se i na jiných Hansardových albech a kompilacích.


Nicméně filmová akademie po prověření celé záležitosti konstatovala, že se Falling Slowly může o Oscara ucházet.