Knihovna Václava Havla představuje v nových prostorách Havla v kostce

Praha - V Galerii Montmartre otevřeli expozici o životě a díle Václava Havla: Václav Havel - český mýtus aneb Havel v kostce. Galerie Montmartre se tak stává po Hergetově cihelně novým sídlem Knihovny Václava Havla. Knihovna, která má v názvu jméno prvního porevolučního českého prezidenta, vznikla po vzoru amerických prezidentských knihoven. Stejně jako ony nabízí veřejnosti poučení o státníkovi a jeho prostřednictvím i o historické epoše, ve které působil. Staré Město ale pro ni není konečné stanoviště.

Nová expozice v prvním patře nad kavárnou Montmartre zachovává strukturu původního libreta Martina C. Putny z Hergetovy cihelny, sledující jednotlivá období Havlova života (rodina a literární počátky - divadlo - disent - prezidentství). Zachovává i soubor exponátů, často unikátních dokumentů ze soukromých archivů. Nově jsou doplněny doprovodné texty, umožňující historickou a faktografickou orientaci i zcela nepoučenému návštěvníkovi bez většího historického vzdělání.

Knihovna Václava Havla chce dát mladým lidem příležitost učit se kritickému myšlení o moderních českých dějinách. Současně se v expozici mají konat semináře, výstavy fotografií a dokumentů a vernisáže knih vydávaných knihovnou.

Definitivní místo pro knihovnu se stále hledá. Padl již záměr zbudovat ji v nevyužívaném domě v Liliové ulici, který patří Národnímu památkovému ústavu a o němž se dříve jako o budoucím sídle knihovny mluvilo.

Expozice o Václavu Havlovi
Zdroj: ČT24/Knihovna Václava Havla
Vydáno pod