Tribeca chystá nového Allena i dokument o kapele Bon Jovi

New York - O třicet filmů méně než vloni nabídne kvůli krizi letošní ročník festivalu Tribeca. I tak zve diváky na téměř devadesát snímků a dokumentů. Hlavním tahákem a zároveň zahajovacím filmem dvanáctidenní přehlídky, která začíná v centru New Yorku 22. dubna, bude novinka Woodyho Allena Whatever Works. Stále populárnější festival pojmenovaný podle jedné ze čtvrtí New Yorku založili po teroristických útocích v roce 2001 herec Robert De Niro a producentka Jane Rosenthalová.

„Osobně jsem se do New Yorku zamilovala díky filmům Woodyho Allena a jsem ráda, že letošní ročník zahajujeme světovou premiérou jeho novinky. Je to další z jeho unikátních komedií,“ řekla Jane Rosenthalová. Allen se vrací do rodného New Yorku po pěti letech, kdy pracoval výhradně v Evropě.

Na programu jsou i desítky dalších premiér začínajících i zavedených režisérských jmen. Kontroverzní režisér Spike Lee se například představí s dokumentem na sportovní téma nazvaným Kobe Doin' Work. Hrdinou jeho příběhu se tentokrát stal basketballový hráč NBA Kobe Bryant.

V zádech kapele Bon Jovi 

Pro hudební fanoušky je zase připraven nový dokument o rockové legendě Bon Jovi s anglickým názvem Bon Jovi: When We Were Beautiful. Režisér Phil Griffin byl kapele v zádech během jejího turné v minulém roce. Jona Bon Joviho a jeho spoluhráče zachytil na pódiích i v zákulisí po celých USA včetně nejúspěšnějších koncertů, které se vloni odehrály v newyorském Central Parku a Madison Square Garden. „Výsledkem není úhledně zabalený balíček v podobě rozhovorů a hudebních vsuvek, ale spíš velmi otevřená a někdy těžko pochopitelná konverzace s muzikanty, kteří spolu jsou už 25 let. Jejich upřímnost pomohla k vytvoření velmi lidského příběhu, protože právě lidskost je to, co podle mě tuto kapelu uchovalo při životě tak dlouho,“ komentoval natáčení Griffin.

Tribeca představí i filmy a diskuze na témata jako je náboženství, kriminalita nebo právě aktuální ekonomická krize. Zákulisí Wall Street se například věnuje film investigativního novináře Leslieho Cockburna American Casino.

Festival byl před osmi lety založen, aby vrátil do města kulturní život a připomenul New York jako jedno z hlavních filmových amerických center. Jeho popularita každý rok stoupá, za sedm let své existence si na konto zapsal už 2 miliony diváků.