Tajnosti získaly cenu kritiky a deset nominací na České lvy

Praha - Film režisérky a scénáristky Alice Nellis Tajnosti ovládl nominační večer Českých lvů. Získal cenu kritiky a navíc deset nominací na tuzemskou filmovou cenu. Jen o jednu nomanci míň má kinohit tvůrčího tandemu Svěrákových Vratné lahve. Oba filmy byly nominovány za nejlepší film, režii i scénář. Pět nominací na České lvy mají filmy …a bude hůř a Václav. Patnácté vyhlášení filmových cen proběhne 1. března.

Na České lvy za herectví navrhli členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) Ivu Bittovou, Danielu Kolářovou, Marthu Issovou, Zuzanu Bydžovskou, Aňu Geislerovou, Ivana Trojana, Zdeňka Svěráka, Karla Rodena, Jana Budaře, Pavla Landovského a Bolka Polívku.

Drama Edith Piaf francouzského režiséra Oliviera Dahana, jehož český koproducent splnil pravidlo minimálně dvacetiprocentního podílu na rozpočtu, a může tedy o Českého lva usilovat, bylo navrženo za hudbu, herecký výkon Marion Cotillardové v titulní roli a zvuk. V minulých 14 ročnících dostalo České lvy osm zahraničních herců. Byli mezi nimi například Slováci Anna Šišková, Zuzana Kronerová a Martin Huba, dva polští herci za Michálkův snímek Je třeba zabít Sekala a také Andrej Chalimon za Kolju.

Po jedné nominaci získaly další čtyři snímky - celovečerní loutkový horor Jana Baleje Jedné noci v jednom městě (výtvarný počin) a za výkony ve vedlejších rolích Vorlův Gympl (Zuzana Bydžovská), Hřebejkův Medvídek (Aňa Geislerová) a Vejdělkův Roming (Bolek Polívka). Nikolaeův film …a bude hůř byl v kategorii Výtvarný počin nominován dvakrát - za kostýmy Simony Rybákové a za stránku architektonickou a výpravu Petra Pištěka, Tomáše Kuči a Martina Novotného.

Do nominací se tak dostala polovina z 18 celovečerních hraných filmů, které byly loni uvedeny do kin. Ve hře o cenu filmové kritiky byly vedle vítězných Tajností i snímky …a bude hůř a Vratné lahve.

Na nominačním večeru byla udělena také první soška Českého lva, a to v kategorii Nejlepší zahraniční film. Převzali ji zástupci distribuční společnosti Cinemart za norské psychologické drama s prvky černé komedie Kurz negativního myšlení.

Cenu ČFTA za nejlepší filmový plakát obdržel Martin Kaiser za plakát k filmu … a bude hůř. Čtenáři časopisu Premiere odměnili Svěrákovy Vratné lahve a ocenění za legálně „nejstahovanější český film ve videotéce 02 TV“ převzali tvůrci Vratných lahví. „Je potřeba vyslat jasný signál všem, že krást je nenormální a i film je zboží v regálu,“ komentoval to ředitel ČFTA Petr Vachler.

V soutěži o cenu Sazky za nejlepší nerealizovaný scénář, jejíž porota posoudila 36 prací, skončil na druhém místě autor scénáře Miss Sarajevo Jiří Hubač. Třetí je Marek Epstein, který měl v soutěži dvě práce. Cenu převzal za scénář nazvaný Krávy. Vítěz bude vyhlášen na hlavním večeru Českých lvů 1. března, jehož moderátorem bude Jaroslav Dušek.

Kategorie dokumentů se letos do soutěže o České lvy opět nedostala, což kritizovala Asociace producentů v audiovizi a také ti, kteří své projekty uvedli do kin ještě koncem roku, aby mohli o nominace usilovat. Podle Vachlera se tak stane až příští rok, pokud se ovšem sejde nejméně desítka celovečerních dokumentárních filmů uvedených do kin. Měly by mezi nimi být i snímky loňské.

Vydáno pod