Ve Veletržním paláci jsou nové stálé expozice

Praha - Národní galerie v Praze znovu otevřela některé části Veletržního paláce, ve kterých upravovala stálou expozici moderního a současného umění. Změny v uspořádání expozice nastaly poté, co se loni z paláce odstěhovalo umění 19. století, které je nyní v Jiřském klášteře na Hradě. Ve Veletržním paláci budou nyní ve třetím patře představeny vrcholy českého kubismu a sociálního umění. Ve čtvrtém patře budou nově umístěna díla ze závěru 19. století a začátku 20. století včetně rozsáhlé expozice děl Františka Kupky.

Nová expozice českého umění podle galerie představí nový pohled na české umění přelomu století, a pomáhá tak nové orientaci a vnímání této epochy.

„Co se týká mladé generace, není třeba vypichovat nějaké jméno. Když se totiž současná tvorba dá vedle sebe, je velmi různorodá. Nabízíme divákovi, aby si k ní sám našel vztah. Co se týká starého umění, respektive klasické moderny, tak tam jsme šli po zásadních tvůrcích a jejich velkých souborech, abychom tak ukázali proměny českého umění, a to nejenom samo o sobě, ale i v konkrétním sociálním prostoru,“ uvedl k novým expozicím ředitel NG Milan Knížák.

Ani novou expozicí nekončí přesuny sbírek NG, s expozicí umění 19. století se výhledově počítá pro Salmovský palác na Hradčanech a do Jiřského kláštera by chtěl ředitel NG Milan Knížák vrátit české gotické umění, které je ve svém současném sídle v klášteře sv. Anežky stále ohroženo povodněmi. V polovině roku bude uzavřena expozice orientálního umění na Zbraslavi a sbírky se přesunou do paláce Kinských.

  • Národní galerie - Veletržní palác autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/791/79009.jpg
  • Sbírka asijského umění NG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/791/79007.jpg