Občan Havel přikuluje

Praha - Akční film o lásce k pivu je podtitul celovečerního dokumentu s názvem Občan Havel přikuluje, který natočil Jan Novák. Přibližuje v něm především okolnosti vzniku Havlovy hry Audience. Novák tento snímek natočil se synem Adamem, který se staral o zvuk a kameru. Premiéru bude mít 26. března při zahájení pražského Febiofestu. Do kin bude uveden v polovině května ve 14 kopiích.

Film ukazuje dobu, prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje okolnosti slavného undergroundového záznamu této hry. Uvádí část Audience ve formě archivní koláže sestříhané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z nejrůznějších představení po celém světě.

V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanského průkazu, aby ho komunistická tajná policie nemohla obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace doma uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník; bylo mu 38 let.

„Můj film je o tom, kudy vede linie v člověku, kde je v něm limit, za kterým už není ochotný sám sebe prodat a nechat se manipulovat mocí.“ /Jan Novák/

„Jezdil do práce mercedesem, a protože vždy zastavil vedle moskvičů vedení závodu, měl tam zakázáno parkovat. Pak napsal podle mě svou nejlepší hru Audience. Před kamerou jsem hovořil s pamětníky, včetně estébáků, což nebylo vždy jednoduché,“ řekl filmař. Zachytil i to, jak se Audience později za dramatických okolností v domě Vladimíra Merty s Pavlem Landovským a autorem osobně nahrávala a šířila po Čechách.

Kontrastem jsou právě výpovědi členů StB, kteří diváky uvádějí do paradoxů podivného světa československé normalizace. Snímek má délku 74 minut, vedle exprezidenta Václava Havla se v něm objeví například Pavel Landovský, Jiřina Bohdalová, Ivan Magor Jirous, Stanislav Milota, Jan Hartl, Vladimír Pistorius, Vlastimil Třešňák a zaměstnanci pivovaru, včetně bývalých. Vznikl ve společnosti Space Films producenta Jiřího Ježka.

Havel sám ve snímku vystupuje a kromě jiného vypráví o tom, jak mu jakýsi stopař v jeho autě pustil na magnetofonové kazetě právě nahrávku Audience, aniž ho poznal. I on vlastně předběhl události, když ho sládek v pivovaru nutil, aby sám na sebe psal hlášení pro StB a dával mu je, což v Audienci použil. „Později ve vězení k tomu opravdu došlo, když jsem diktoval spoluvězňům, že jsem zamlklý, čtu si, kolektivu se straním a jsem neoblíbený. Když totiž nosili dobrá hlášení, zlepšovali si vězeňský profil,“ podotkl exprezident.

Filmař a spisovatel Jan Novák

Pochází z Kolína, v roce 1969 odešel s rodiči do USA. K jeho nejznámějším knihám patří román Zatím dobrý (2004) o osudech bratří Mašínů, vyznamenaný cenou Magnesia Litera. Je spoluautorem biografie Miloše Formana Co já vím? aneb Co mám dělat, když je to pravda? (2006). Se synem Adamem natočil již dokument Občan Havel jede na dovolenou (2005).