Protest Za Česko kulturní „uvítá“ Fórum pro kreativní Evropu

Praha - Za zlepšení české kulturní politiky se chystá příští středu demonstrovat nově vznikající občanská iniciativa. Názvem Za Česko kulturní odkazuje k loňské petici Za Prahu kulturní, kterou podepsalo přes třicet tisíc lidí. Byla reakcí na grantovou politiku pražského magistrátu. Středu si nová iniciativa za den pro protest nevybrala náhodně. O den později začíná v Praze konference Fórum pro kreativní Evropu.

Předsednická akce chce představit potenciál kultury jako významného ekonomického faktoru i důležitého prvku občanské společnosti. Demonstrace chce upozornit na paradox, že ministerstvo kultury, které konferenci pořádá, letos podporu živému umění snížilo.

Demonstrace se uskuteční v šest večer před Českým muzeem hudby, kde se koná slavnostní večeře pro účastníky konference. Protestující jím chtějí doručit také otevřený dopis. Ten podpořili například rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška, režisérka Věra Chytilová, čerstvý držitel Ceny Alfréda Radoka Petr Forman nebo rektor AMU Ivo Mathé.

Jedno procento na kulturu, ale…

Současná vláda se sice zavázala k postupnému zvyšování výdajů na kulturu až na jedno procento státního rozpočtu, ministerstvo kultury ale ze svého rozpočtového dílu vyčlenilo na granty pro divadlo, tanec, hudbu, výtvarné umění a literaturu jen 65 procent loňské sumy. Nejvíce se snížení dotací dotklo literárních časopisů.

Minulý týden se členové příslušné grantové komise rozhodli po kritice rozpočet časopisům navýšit o čtyři miliony korun. Členové komise pro oblast tance dokonce na protest proti nižším dotacím minulý týden rezignovali. Ministerstvo kultury přislíbilo, že bude o navýšení výdajů na kulturu jednat s ministerstvem financí.

Tanec Praha
Zdroj: ČT24/Tanec Praha
Vydáno pod