El Paso nelakuje svět narůžovo

Praha - Stejně jako ve svém předchozím snímku Smradi i v tom nejnovějším se režisér Zdeněk Tyc věnuje romské problematice a příběhu založeném na skutečných událostech. Film El Paso je inspirován skutečnými osudy romské rodiny. Jeho tvůrci o filmu říkají, že si nebere servítky a nelakuje svět Romů narůžovo. Je plný vášní, emocí a živelnosti. Námět Tyce napadl, když si v novinách přečetl krátkou zprávu o ženě, která má devět dětí a pravděpodobně o ně přijde.

Ve filmu má rodina Horváthových dětí sedm. Její příběh začíná okamžikem, kdy nečekaně tragicky umírá hlava rodiny - otec. Věra, kterou hraje zpěvačka kapely Gulo čar Irena Horváthová, zůstane sama s dětmi a její situace je čím dál zoufalejší. Úřady ji vystěhují z bytu, hrozí, že jí odeberou děti.

Navíc má problém s nejstarší dcerou, která ji odmítá v těžké životní situaci podpořit. „Mně už od začátku byla protivná, přišla mi o 180 stupňů jiná, než jsem já,“ říká o Věřině dceři její filmová představitelka Denisa Demeterová.

Pomoci Věře se naopak snaží mladá ambiciózní právnička, kterou ztvárnila Linda Rybová. V zapeklitém případu vidí možnost, jak nastartovat svou kariéru. Věra má ale k právničce nedůvěru a odmítá ji vpustit do svého světa.

Nehappyend s nadějí

El Paso má otevřený konec, žádný happyend, jen jeho příslib. Ve skutečnosti ale Věřin případ dopadl dobře - podruhé se vdala a soud jí ponechal ve výchově všechny děti.

„Mým cílem nebyl dokumentární film. Takzvaná pravda by v tom případě byla drsnější, zbytečně černobílá. Chci ponechat Věře, jejím dětem a jim podobným dětem naději. A chci ji nabídnout především divákům. Naději samozřejmě přiměřenou, nevylhanou, sice malou, avšak možnou, uskutečnitelnou,“ říká Zdeněk Tyc.

nadpis

Snímek El Paso má premiéru 19. března. Promítán byl ale už o dva dny dříve v rámci festivalu Jeden svět, který poprvé v historii zařadil do programu hraný film. Koproducentem je Česká televize. Hrají: Irena Horváthová, Linda Rybová, David Prachař, Denisa Demeterová…