AC/DC zahrají v Praze novinky i známé hity

Praha - Obrovskou pódiovou show slibuje dnešní koncert australských rockerů AC/DC ve vyprodané pražské O2 areně. Milovníci tříakordového rokenrolu se mohou těšit na typickou školní uniformu a výrazné kytarové rify Anguse Younga doplněné vypjatým vokálem Briana Johnsona. Součástí scény na turné, jež doprovází nové album Black Ice (Černý led), bývá i lokomotiva související s novou písní Rock´n´roll Train.

V roli předkapely se představí irská skupina The Answer, která začne hrát ve 20:00. Hlavní hvězdy se objeví na pódiu přibližně o hodinu později. Vedle písní z nového alba mohou návštěvníci očekávat také hity ze starších nahrávek Highway to Hell, Back In Black či Razors Edge, kterou mnoho lidí považuje za „nejkomerčnější“ počin skupiny milující rokenrol, pivo a silná auta.

Češi jim rozumějí

AC/DC mají v České republice velké posluchačské zázemí. Vstupenky na pražský koncert vykoupili fanoušci kapely již v říjnu za pouhé dva dny. Rychleji dosud na podobný koncert zmizely jen lístky na vystoupení Madonny, která v roce 2006 svůj koncert v O2 areně vyprodala za dvě hodiny.

Aleš Brichta o AC/DC: Rock není mrtvý

Máte lístek na dnešní koncert?

Nemám, protože jsem netušil, jestli v té době, kdy koncert bude, nebudeme my hrát s kapelou. Ale docela mě to mrzí, bude to určitě našlápnutá show. Vyprodáno bylo za tři dny, což beru jako obrovskou pohodu pro fanoušky rockové muziky a pro rockové muzikanty, protože pokud tady někdo dokáže za tři dny vyprodat O2 arenu, tak to znamená, že je o ten styl ještě zájem.

Jaký styl?

AC/DC se od začátku drží buď opravdu tvrdého rokenrolu, nebo hardrocku. Pozitivní je, že nikam neuhnou. Drží se svého stylu, nedají na nějaké módní trendy, jsou ortodoxní a to vše je důvod, proč je fanoušci stále oceňují a proč se kapele daří.  

Kdo podle Vás dneska přijde do O2 areny?

Budou tam jednak pamětníci ze 70. let, a stejně tak jsem přesvědčený, že energií a drivem si AC/DC získali i patnáctileté. Vůbec si nemyslím, že rock je mrtvý. Zaplaťbůh dorůstají i jeho mladí fanoušci.  

Desku Black Ice vydali AC/DC po osmi letech. Co dělali po celou tu dobu?

Oni těch hitů mají mnoho, takže koncertovali a zároveň připravovali materiál pro novou desku. Její příprava je u velkých kapel záležitostí i dvou či tří let.

V Praze se kapela představí již potřetí. Poprvé zde hudebníci vystoupili v roce 1996 ve vyprodané hale v Holešovicích, dnes Tesla Areně. Druhý koncert o pět let později přilákal na spartakiádní stadion na Strahově přes 20 tisíc diváků. Současnou koncertní šňůru zahájili AC/DC loni 28. října v Severní Americe a v únoru se band přesunul do Evropy. Kromě Prahy plánuje koncerty například také v Paříži, Lipsku, Mnichově a Budapešti.

Druzí nejprodávanější 

Skupinu AC/DC, jejíž název je označením střídavého a stejnosměrného elektrického proudu, založili v roce 1973 v Sydney bratři Angus a Malcolm Youngovi. Do rockové historie se kapela zapsala hity jako Highway To Hell, Let There Be Rock nebo Whole Lotta Rosie. V roce 2003 byla v New Yorku uvedena do rokenrolové síně slávy.

AC/DC prodali po celém světě na 200 milionů alb. Deska Back In Black z roku 1980 je se 42 miliony prodaných kopií druhým neprodávanějším albem historie po albu Thriller někdejšího krále popu Michaela Jacksona. Celkem vydali 16 desek a řadu živých nahrávek.

  • Black Ice Wourld Tour autor: Kristin Callahan, zdroj: acdc.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74115.jpg
  • Black Ice Wourld Tour autor: Kristin Callahan, zdroj: acdc.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74114.jpg
Vydáno pod