První hudební Anděly dostali Bratři Ebenové i rapper Vladimir 518

Praha - První letošní ceny Anděl už znají své majitele. V živém vysílání pořadu České televize Noc s Andělem získali ceny za menšinové žánry Vladimir 518, Terne Čhave, Bratři Ebenové, OTK, David Dorůžka, První hoře a kapela Prague Ska Conspiracy. Ve všech kategoriích hlasovali dvoukolově odborníci a hudební publicisté, kteří dané styly celoročně systematicky sledují.

Cenu Akademie populární hudby za rok 2008 v kategorii Hip-hop & R˙n˙B dostal rapper Vladimir 518 za svou desku Gorila vs. Architekt, s nahrávkou More, Love! bodovala ve World Music skupina Terne Čhav. Deska Silently Dawning Davida Dorůžky nejvíce zaujala porotu kategorie Jazz & Blues, jičínská kapela První hoře zvítězila v kategorii Hard & Heavy s nahrávkou Lamento.

Z alternativní scény se porotcům nejvíce líbila deska Okolo souboru OTK, v kategorii zaměřené na ska a reggae vyhrála Prague Ska Conspiracy. Tato skupina, která mimo jiné vystoupila jako předkapela na nedávném pražském koncertu španělských hvězd žánru Ska-P, uspěla s albem Life On Ropes.

Bratři Ebenové zvítězili v kategorii Folk & Country. Jejich album Chlebíčky, jedno z nejprodávanějších v loňském roce, dokázalo, že držitelé žánrových cen mohou mít i komerčně úspěšné projekty.

Další Andělé se budou rozdávat příští sobotu 

Výsledky dalších kategorií letošních cen Anděl budou vyhlášeny 21. března, opět v přímém přenosu České televize. Sošky Andělů budou oceněným interpretům rozdány na základě hlasování členů Akademie populární hudby v pražském Top Hotelu. Na programu ČT1 můžete slavnostní večer sledovat od 20:00.

Nejvíce šancí na vítězství má zřejmě skupina Kryštof. Akademici ji nominovali v pěti kategoriích. Druhý nejvyšší počet nominací, čtyři, získala pražská skupina Toxique, která teprve loni vydala své debutové album. Dvě nominace získal objev roku Marek Ztracený. Bližší informace se nacházejí na http://www.cenyandel.cz