Almodóvar představil svůj nový film Rozervaná objetí

Madrid - Španělský režisér Pedro Almodóvar ve světové předpremiéře představil v Madridu svůj nový snímek Rozervaná objetí. V jeho 17. filmu si opět zahrála Penélope Cruzová, tentokrát osudovou ženu vláčenou životem. Nejdražší Almodóvarův film, který stál 12 milionů eur (asi 319 milionů korun), vypráví příběh zhrzené lásky mezi režisérem a začínající herečkou a milenkou boháče, jenž si svou lásku přivlastňuje. V českých kinech by se snímek měl objevit v září.

„Film je jakýmsi osobním vyznáním, mým vyznáním lásky k filmu,“ řekl Almodóvar podle agentury AFP na dnešní tiskové konferenci ke snímku, jenž bude mít ve Španělsku premiéru 18. března.

Režiséra hraje Lluís Homar, herečku Cruzová a jejího majetného a majetnického milence José Luis Gómez. Ve filmu se podle oscarového režiséra prolíná několik příběhů lásky.

Sedmapadesátiletý Almodóvar učinil v Rozervaných objetích narážky na filmy jiných režisérů, například Cestu po Itálii Roberta Rosselliniho z roku 1953. Ve snímku jsou podle AFP také odkazy na předchozí Almodóvarovy filmy, především Ženy na pokraji nervového zhroucení z roku 1988. „Mé filmy představují mé ekonomické, citové a umělecké vlastnictví a mohu si dovolit z nich čerpat a nežádat o svolení,“ uvedl Almodóvar.

Penélope Cruzová, čerstvá držitelka Oscara za vedlejší roli ve snímku Vicky Cristina Barcelona Woodyho Allena, řekla, že její role se nehrála snadno. „Jde o úplně jinou osobnost, než jsem já jako žena a než byly mé předchozí role, ženu, která jen přežívá - tu si vždy představuji s černým oblakem nad hlavou,“ řekla Cruzová. Čtyřiatřicetiletá herečka se objevila už v dřívějších Almodóvarových filmech Volver (2006), Vše o mé matce (1999) a Na dno vášně (1997).