S plným žaludkem se lépe střílí

Praha - Hlavními hrdiny dokumentárního filmu slovenského režiséra Petera Kerekese jsou vojenští kuchaři, kteří svými vařečkami míchají historii. Snímek prostřednictvím vojenské kuchyně provází i jednotlivými válečnými konflikty od druhé světové války přes Alžírsko, Čečensko nebo Balkán. Českou premiéru bude mít 23. dubna.

Šašlik pro rotu ruských vojáků, maďarské klobásy pro 120 000 sovětských okupantů, kohout na víně pro 500 000 bojujících Francouzů nebo poslední večeře pro maršála Tita, to vše a ještě více snímek obsahuje. Dokument není jen o vojenských kuchařích, ale i o tom, jak každodenní potřeby ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství a prohry státníků. 

„Vzniklo to jako anekdota během vaření s mým otcem, neplánoval jsem z toho na začátku udělat film, ale jak jsme si tu anekdotu opakovali a rozvíjeli jsme ji dál, tak nakonec z toho vznikl film. Pět let práce! Já jsem se osobně setkal se 106 kuchaři z 12 evropských zemí, točili jsme v Anglii, v Rusku, v Izraeli, na Balkáně, Francii, Německu, v Česku, na Slovensku, v Maďarsku,“ upozornil režisér Peter Kerekes.

Pod pokličku armádního hrnce, do něhož se přísady přidávají nikoli po gramech nebo litrech, ale rovnou v tunách a hektolitrech, nahlédnou diváci prostřednictvím deseti receptů. Během čtrnácti příběhů projdou šesti válkami.