Jeden svět je globální svět

Praha - Začíná Jeden svět, filmový festival o lidských právech. "Každý cítí dennodenně v drahé naftě, v drahých potravinách, v nedostatku plynu, finanční krizi, že svět je jen jeden," říká k volbě globálních témat ředitel festivalu Igor Blaževič. Letošní ročník je také jednou z oficiálních doprovodných akcí českého předsednictví a promítání bude dnes zahájeno zároveň i v Bruselu, i když v menším rozsahu. V České republice bude uvedeno od 11. do 19. března 123 dokumentů z více než 40 zemí celého světa. Projekce proběhnou postupně ve 30 městech, včetně Prahy.

K devíti festivalovým dnům přidal organizátor filmové přehlídky, kterým je Člověk v tísni, další dva - 20. a 21. března. V těchto dnech budou uvedeny v kinech Světozor a Lucerna divácky nejúspěšnější tituly. Které to budou, bude zveřejněno před koncem festivalu.

Hlavními tématy letošního ročníku jsou voda, nafta, plyn, energetika, oteplování, ekonomika a finanční krize. Tedy aktuální politická, sociální a ekonomická témata, ke kterým se budou moci vyjádřit i diváci. Jak už je festivalovým zvykem, i letos bude promítání filmů spojeno s debatami a diskusemi.

Jeden svět 2009 chce oslovit co nejvíce diváckých skupin, připravil proto jako novinku program „pro seniory a seniorky“, „pro rodiče s dětmi“ anebo „Jeden svět v městských částech“. V souvislosti s výročím pádu železné opony se ale snaží oslovit generaci dvacetiletých, tedy první generaci, která v ČR vyrostla ve svobodě.

Poprvé v historii festivalu bude vedle dokumentárních snímků uveden i jeden hraný: El Paso režiséra Zdeňka Tyce. Snímek je inspirován skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí. Premiéru bude mít na letošním ročníku také večer slam poetry.

Rozhovor s Igorem Blaževičem

Hlavním tématem letošního ročníku je zhodnocení svobody v Česku. Bylo více důvodů, proč jste vybrali zrovna tohle téma?

Těch důvodů je více. Jednak samo výročí pádu Železné opony, jednak i hlubší důvod - my jako Člověk v tísni jsme v posledních letech v rámci projektu Příběhy bezpráví investovali docela dost do úsilí, aby se o tom, co se dělo před rokem 1989, mluvilo ve školách. Cítil jsem, že dvacet let je docela dlouhá doba na to, začít reflektovat a debatovat o tom, jak se česká společnost po roce 1989 vyvíjí.

A já si myslím, že se vyvíjí dobře, že dospěla, vždyť v současné době řídí Evropskou unii. Doufám, že Jeden svět bude tak trochu pomáhat i občanům České republiky, aby posilovali svoje sebevědomí.

Dvacet let, to už je jedna nová generace diváků… Je opravdu jiná?

Ano, je to jiná generace. Když například děláme konkurs, že hledáme dobrovolníky pro Člověka v tísni, přijdou mladí lidé, kteří umějí tři čtyři světové jazyky, studovali v zahraničí, procestovali svět. Cítí se mnohem víc světoobčany, než se cítí moje generace. Jsou to lidé, jejichž generačním úkolem je poprat se s globálními problémy.

Bude letošní přehlídka dokumentů o lidských právech hodně smutná?

Ona nebude. Je našim velkým úkolem přesvědčit lidi, že filmy, které ukazujeme, nejsou smutnými příběhy lidí, kteří prohrávají. Svět, ve kterém žijeme, je složitý. Dokumentární filmy velmi často zachycují obyčejného člověka v extrémních podmínkách, který zápasí o svou důstojnost, svobodu, a většina z těch filmů je inspirativnější než většina filmů, na které se člověk jinak kouká.

V Bruselu se Jeden svět představí také v období od 11. do 19. března. Uvedeno bude přibližně dvacet snímků, představujících to nejlepší z minulého ročníku. Zvláštní důraz bude věnován výročí pádu železné opony. Ozvěny festivalu dolehnou kromě Bruselu také až do Washingtonu.

Jeden svět v ČT

Střípky Jednoho světa se budou objevovat denně na obrazovkách České televize. Na jejím on-line speciálu už od 13. února každý týden přibývá jeden tematický cyklus s několika filmy, které mohou zájemci vidět zdarma. Postupně jich bude k dispozici dvaadvacet.