Bývalý sokolovský kostel hostí přední současné umění

Sokolov - Nedávno rekonstruovaný interiér kostela sv. Antonína Paduánského v Sokolově představí letos v šesti výstavách současné české výtvarné umění. V pondělí tam instaloval unikátní expozici svých světelných objektů brněnský výtvarník Pavel Korbička. Výstava Lokální osvětlení potrvá do 4. dubna.

Pod klenbou kostela zní tradiční chrámová hudba, samotná expozice představuje nejmodernější trend výtvarného umění. Kritici označují Korbičkovy objekty za parafrázi minimalismu a za projev land-artu. Umělec sám o nich hovoří jako o sochách.

Lomy, které diváka vtáhnou

„Je to založeno na polykarbonátu, který vede určitým způsobem světlo, a na úhlu instalace neonů vzhledem k polykarbonátu,“ vysvětluje princip své tvorby Korbička (36). Instaloval již své světelné objekty v různých prostorách v Lucemburku, Düseldorfu, Nice, v Praze, Brně a dalších městech.

Výstava je interaktivní. „Divák, který se pohybuje, může sledovat lom zdrojů světel na rastrech, sám si vytváří výstavu podle rychlosti chůze, pohybu hlavy a podobě,“ říká kurátor Josef Vomáčka.

  • Lokální osvětlení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/728/72738.jpg
  • Pavel Korbička autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/728/72736.jpg