Irští U2 do Česka nepřijedou

Londýn/Dublin - Světové turné nazvané U2 360° navazující na vydání jejich posledního alba No Line on The Horizon, které se v řadě zemí vyšplhalo do čela hitparád, startuje 30. června na barcelonském stadionu Nou Camp a skončí 22. srpna v Cardiffu. Do České republiky U2 během evropské části turné nepřijedou. Nejblíže českým divákům zahrají U2 18. července v Berlíně a 6. srpna v polském Chorzówě.

Kromě toho budou hrát v Miláně, Göteborgu, Amsterdamu, Paříži, Nice, Dublinu, Gelsenkirchenu, Londýně, Sheffieldu a Glasgowě. Pak se skupina přesune do Severní Ameriky, kde sérii koncertů zahájí 12. září v Chicagu a skončí 28. října ve Vancouveru.

Při nadcházejícím turné budou U2 hrát jen na stadionech a na kruhové scéně obklopené diváky ze všech stran, nad níž bude obrazovka ve tvaru válce. Toto uspořádání umožní zvýšit diváckou kapacitu na stadionu o 15 až 20 procent.

Podle manažera skupiny Paula McGuinnesse bude 85 procent lístků za méně než 95 eur (asi 2600 korun). Aspoň 10 000 lístků na každý koncert bude za 30 eur (900 korun), vstupenka na plochu bude stát 55 eur (1500 korun). 

Zvěřejněny už také byly skupiny, které budou na koncertech U2 předskokany - Glasvegas, Elbow, Kaiser Chiefs, Snow Patrol a Black Eyed Peas. Autory show jsou režisér Willie Williams a architekt Mark Fisher, který navrhl scénu i pro předcházející turné dublinských rockerů ZooTV, PopMart, Elevation a Vertigo.

Nové album dobývá žebříčky

Album No Line on the Horizon se hned po uvedení na trh stalo v Británii číslem jedna. Počet prodaných kusů předčí společný prodej čtyř alb na dalších místech. Podle U2 je album na prvním místě i v Irsku, Francii, Německu, Belgii, Finsku, Japonsku a ČR. Je to jejich již desáté album, které se v Británii stalo číslem jedna. Lepší bilanci mají jen Beatles s 15 nejprodávanějšími deskami a Elvis Presley s 11. U2 se dostali na úroveň Madonny a Rolling Stones, kteří mají na kontě rovněž po deseti nejprodávanějších titulech.

Poprvé se U2 dostali na první místo v roce 1983 s albem War, naposledy před čtyřmi lety se svým posledním studiovým titulem How To Dismantle An Atomic Bomb. Po celém světě se ho prodalo na devět milionů exemplářů.

I když tentokrát U2 v České republice hrát nebudou, jejich fanoušci nemusejí ztrácet naději. Podle hudebního časopisu Billboard by totiž U2 měli pokračovat v turné příští rok. V Americe by měli hrát znovu v červnu a červenci a pak v srpnu a září v Evropě.