Vlastimil Ježek napsal o „životě a smrti chobotnice“

Praha - Bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek představil svou knihu s názvem Střepiny chobotnice aneb Národ sobě. Jejím tématem jsou události týkající se projektu nové budovy knihovny podle návrhu Jana Kaplického. Od chvíle, kdy Ježek v Klementinu vyhlašoval Kaplického jako vítěze architektonické soutěže, právě dnes uplynuly dva roky. Soutěž tím končí a návrh se vrací majiteli, ateliéru Future Systems.

Dokumenty v souvislostech 

Ježek knihu sestavil především z veřejně dostupných dokumentů. „Dávám je však do kontextu a souvislostí tak, aby bylo zřejmé, co kdo kdy mohl vědět, a co nikoli, a co kdo kdy řekl, a poté třeba tvrdil opak,“ řekl Ježek. Zveřejnil (podle svých slov „po dlouhém váhání“) i osobní korespondenci s ředitelem antimonopolního úřadu Martinem Pecinou - ta známá nebyla, jen ji několik institucí vždy po svém interpretovalo. Rozhovor s Vlastimilem Ježkem zde.

Za jednoho z hlavních viníků konce projektu Ježek v knize označuje pražského primátora Pavla Béma. Na konkrétních událostech se snaží doložit, jak jej Bém po mnoha jednáních o stavbě knihovny vždy nakonec údajně podrazil. Primátor byl přitom zprvu projektem nadšen, což Ježek dokládá mnoha citáty. Bém podle něj obrátil po kritice projektu od prezidenta Václava Klause a ředitele Národní galerie Milana Knížáka.

Reakce Pavla Béma a Martina Peciny

Pavel Bém: "Nechtějte po mě, abych komentoval něco, co ani nebudu číst. Nikdy jsem názor nezměnil, od začátku tvrdím stále to samé. Vždycky jsem říkal, že projekt chobotnice-blobu je zajímavý, z architektonického hlediska extrémně atraktivní, ale že na Letné stát nemůže. 
 
Martin Pecina: "Je to problém naprosto fatálního manažerského selhání. Dnes se pan Ježek snaží obhajovat nějakými e-maily, které jsem mu sktutečně psal v dobré víře a říkal jsem mu, jakým způsobem postupovat a co by si měl napřed zajistit. 

Projekt knihovny na Letné ztroskotal především proto, že se knihovně nepodařilo dohodnout se s Prahou na koupi pozemku. Ačkoliv pražští zastupitelé s prodejem souhlasili a příslib dal Ježkovi i sám Bém, Praha nakonec smlouvu nikdy nepodepsala. Ježek popisuje také práci Týmu Národní knihovna, kdy podle něj Bém zasahoval do výstupů z jednání.

Po skončení práce týmu požádalo ministerstvo kultury o přezkoumání soutěže antimonopolní úřad. Vlastimila Ježka odvolal z funkce ředitele NK v září ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) proto, že soutěž na návrh knihovny byla podle něj špatně připravená, a z toho údajně plynuly všechny následující problémy s přípravou stavby.

Od náhlé Kaplického smrti uplyne zítra sedm týdnů. Dvouletá lhůta byla pro knihovnu důležitá - protože během této doby nezahájila přípravu projektové dokumentace, návrh přechází do rukou svého autora, tedy studia Future Systems, případně Kaplického dědiců. „Národní knihovna dnešním dnem ztrácí projekt Jana Kaplického. Vítěznému návrhu tedy náleží odškodnění ve výši 160 tisíc eur,“ přiblížil současný generální ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka. Zároveň dodal, že kritické situaci se v současnosti snaží čelit vypsáním projektové dokumentace na rozšíření hostivařského centrálního depozitáře.

Ježkovu knihu dnes pokřtili architekti a Kaplického přátelé Eva Jiřičná a Pavel Bobek. Křtu se zúčastnilo mnoho desítek lidí, byli mezi nimi například Ježkovi kolegové z knihovny, architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl, který je spojen se sbírkou vyhlášenou na stavbu nové Národní knihovny, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo architekt a člen poroty, která Kaplického projekt vybrala, Petr Bílek. Pavel Bobek poděkoval všem, kteří přišli a váží si Kaplického práce. Knihovna se podle něj zatím nestaví proto, že „mráz přišel z Hradu“. Jiřičná, která porotě předsedala, opakovaně vyjádřila naději, že projekt nové Národní knihovny dotáhne do konce „mladá generace“.

  • Pavel Bém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/692/69146.jpg
  • Pohled do Národní knihovny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/102/10196.jpg
  • Eva Jiřičná http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/31/3037.jpg