Zemřel Karel „Káša“ Jahn, bubeník Rebels a Katapultu

Praha - Ve věku nedožitých šedesáti let dnes nečekaně zemřel bubeník Karel "Káša" Jahn. Jahn patřil na konci 60. let k legendární rockové formaci Rebels, naposledy byl bubeníkem skupiny Katapult. Nečekanost jeho úmrtí je pro mne nepochopitelná, pokud vím, netrpěl žádnými zdravotními problémy, uvedl frontman této kapely Oldřich Říha. Neoficiálně byl příčinou smrti kolaps vnitřních orgánů.

Rebels vznikli v roce 1967. Základní trojlístek vedle Káši tvořil ještě Jiří Korn a Zdeněk Juračka. Skupina patřila společně s kapelami Blue Effect, Flamengo a Framus Five ke špičce tehdejšího avantgardního rocku. Vzhledem k začínající normalizaci skupina začátkem roku 1970 zanikla a Jahn o čtyři roky později emigroval do Švýcarska.

I tam se věnoval muzice. S baskytaristou Jiřím Kozlem vytvořili rytmické duo, s nímž si vydělávali nejprve hraním po nočních lokálech. Později se skupinou Revival Jazzmen Prague získali renomé především v Německu. Společně založili také v roce 1978 rockovou skupinu The Crown, kromě toho Káša působil i v jazzovém projektu americké zpěvačky Very Love. Po roce 1990 žil střídavě ve Švýcarsku a v České republice.

Katapult dnes koncertem vzpomíná na „Dědka“ Šindeláře

V Katapultu nahradil Jahn loni v únoru zesnulého Anatoli „Tolju“ Kohouta. Letos v lednu přišla skupina také o Jiřího „Dědka“ Šindeláře. Vzpomínkové koncerty na něj odstartovaly právě dnes večer ve Stochově na Kladensku.

Olda Říha se rozhodl plánované vystoupení nezrušit. „Lidé se na něj chystají, jinak to nejde,“ uvedl. Před časem zmínil, že nevylučuje obnovení Katapultu v nové sestavě. S Jahnem v ní ale nepočítal.

Katapult při vystoupení v roce 2008
Zdroj: ČT24/Katapult