Nominace na Cenu Alfréda Radoka

Praha - Po nominacích na ceny Thálie jsou známé i nominace na divadelní ceny Alfréda Radoka. Nejvíce jich dostala hra Václava Hra Odcházení. Kdo si nakonec odnese nejvyšší uznání divadelních kritiků, bude zřejmé během slavnostního večera 14. března v divadle Kolowrat. Stejně jako se Havlova hra objevila v nominacích Thálií, ocenili její kvality i divadelní kritici při výběru na Cenu Alfréda Radoka, a to hned 4krát. Jako aspiranta na nejlepší inscenaci roku, původní českou hru a nejlepší ženský a mužský herecký výkon pro Zuzanu Stivínovou a Jana Třísku.

Šanci uspět má i Dagmar Havlová za roli Raněvské v Čechovově Višňovém sadu, který uvedlo Divadlo na Vinohradech. V kategorii nejlepší inscenace roku kromě Odcházení kritiky nejvíce zaujala opera Zítra se bude… v pražském Národním divadle, ale taky hra bratří Formanů Obludárium. Divadlo bratří Formanů by se také zároveň vedle Činnoherního klubu a Divadla v dlouhé mohlo stát nejlepším divadlem roku.

Oproti Tháliím ceny Alfréda Radoka hodnotí také nejlepší původní české hry. Vybírat se bude z Havlova Odcházení, Zítra se bude… od Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila a Českého nebe od autorského tandemu Svěrák-Smoljak.  

Scéna z představení Divadla bratří Formanů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod