Soudce odmítl zrušit řízení o případu režiséra Polanského

Los Angeles - Losangeleský soudce v úterý odmítl zrušit soudní projednání případu filmového režiséra Romana Polanského, který byl v USA v minulosti odsouzen za nezákonný sexuální styk s nezletilou. Polanski se k činu přiznal už v roce 1977, ale kvůli hrozbě prodlouženého vězení odešel pak z USA do Francie.

Soudce Peter Espinoza v úterý připustil procedurální pochybení předchůdce, který se případem zabýval v minulosti a na jehož chybu poukazovali Polanského právníci. Odmítl ale kvůli tomu vyhovět žádosti o zrušení řízení. Musí prý začít tak, jak bylo stanoveno, tedy 7. května. Jestliže se Polanski, který je pro americký zákon na útěku, do té doby do Spojených států vrátí, aby se soudu osobně zúčastnil, je Espinoza ochoten své rozhodnutí změnit.

Polanski byl v USA v roce 1977 obviněn z nelegálního styku s třináctiletou dívkou. Za několik obvinění mu hrozilo 50 let vězení. Soudce, který měl případ na starosti a dnes už není naživu, s ním tehdy vyjednal přiznání a tedy i nízký trest, ale pak to popřel. Režisér byl odsouzen ke třem měsícům, z nichž si ve vězení odseděl 47 dní a pak z USA odjel ze strachu, že trest bude prodloužen. Espinoza v úterý řekl, že celý spis důkladně prostudoval a pochybení kolegy si je vědom.

Polanského právníci se začátkem února marně pokoušeli převést případ z Los Angeles k jinému soudu. Argumentovali podjatostí tamních soudců, ale neuspěli.

Šestasedmdesátiletý režisér snímků jako Čínská čtvrť, Rosemary má děťátko, Ples upírů, Nůž ve vodě nebo oscarový Pianista teď žije v Paříži. Kvůli svému nevyřešenému případu si do USA před šesti lety nepřiletěl pro Oscara a neodvážil se ani navštívit hrob své bývalé ženy Sharon Tateové, zavražděné v těhotenství v roce 1969.

Nůž ve vodě
Zdroj: ČT24