Martin Štoll vydává novou monografii o Janu Špátovi

Praha - Životní příběh, průvodce dílem a řemeslem, dosud nepublikovaný rozhovor i řadu textů nalezne čtenář v reprezentativní monografii věnované klasikovi českého filmu, dokumentaristovi Janu Špátovi. Jeho žák Martin Štoll ji doplnil úplnou filmografií a přidal 112 snímků z rodinného archivu. Publikaci představí na mezinárodním festivalu filmů o životním prostředí Ekofilm, jehož 33. ročník se uskuteční od 8. do 14. října v Českých Budějovicích a Českém Krumlově.

„Knihu jsem koncipoval tak, aby v ní nalezli laici i odborníci to své,“ charakterizoval ji Štoll. Poprvé tak představil životní příběh Jana Špáty (1932-2006) a využil i jeho nikdy nepublikované texty.

Když Špáta koncem 90. let překvapivě ohlásil, že končí s filmováním, spočítal, že jako režisér natočil 107 snímků. Ovlivnil jimi několik generací dokumentaristů a získal za ně kolem šesti desítek cen. Na více než třech stovkách dalších filmů se podílel jako kameraman. „Jen“ s kamerou to vydržel pouhých sedm let; neustále v něm sílila touha nebýt okem jiného režiséra, ale vyjadřovat se sám o jiných i o sobě.

„Nejásám nad tím, jak se člověk ve své většině chová. Proto točím filmy o menšině, u které mně připadá, že natruc tomu, k čemu je člověk zrozen, že tenduje ke zlu a podléhá snadno konzumu a spotřebě, vyznává duchovní hodnoty,“ komentoval to kdysi Špáta. S profesí dokumentaristy se rozloučil v roce 1998 autobiografickým snímkem složeným z ukázek vlastní tvorby nazvaným Láska, kterou opouštím.

„Pro mě patřilo setkání s Janem Špátou mezi ta životní. Málokdo mě tak ovlivnil v pohledu na svět a v přístupu k práci; Špáta mě naučil milovat obor dokumentární film,“ řekl ČTK Štoll. Už v roce 2002 věnoval svému učiteli knížku rozhovorů Okamžiky radosti. O dva roky později připravil další nazvanou Mezi světlem a tmou, v níž soustředil jeho nejlepší novinové sloupky a úvahy.

„Chtěl jsem ještě jednu, odbornější, ale tu jsme už nestihli,“ dodal. A protože materiálů a informací měl dost, rozhodl se k sestavení této obsáhlé monografie. Zařadil do ní i text Špátovy diplomové práce Světlo a atmosféra z roku 1957 včetně jeho docentské i profesorské přednášky.
Martin Štoll je režisérem a dramaturgem dokumentárního filmu, pedagogem a nakladatelem. Filmovou fakultu v Praze absolvoval v roce 1997, o čtyři roky později uzavřel doktorské studium. Natočil na čtyři desítky filmů. V současné době je prorektorem Literární akademie - Soukromé vysoké škole Josefa Škvoreckého v Praze, kde vede obor Komunikace v médiích.