Slavný kinoautomat zavítá do Boskovic

Boskovice - Slavný kinoautomat zavítá do Boskovic na Blanensku. Už v polovině února budou moci diváci v tamním kině při projekci snímku Člověk a jeho dům radit za pomoci červených a zelených tlačítek hlavnímu hrdinovi v podání již zesnulého Miroslava Horníčka, co má v kritických situacích na plátně dělat. ČTK to dnes řekl vedoucí boskovického kina Radek Pernica. Diváci mají podle něj velký zájem o akci již nyní, mnozí si zamlouvají lístky.

Kinoautomat byl loni obnoven v pražském kině Světozor. Unikátní multimediální projekt byl od té doby k vidění ještě na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Boskovické kino se stane prvním klasickým mimopražským kinem v České republice, kam kinoautomat zavítá. Konat by se v něm měly dvě projekce.

Multimediální projekt Kinoautomat je dílem filmového režiséra a technologického vizionáře Radúze Činčery. Svět uchvátil na Světové výstavě EXPO '67 v kanadském Montrealu. Pražská premiéra Kinoautomatu se konala o čtyři roky později v kině Světozor a slavila velký úspěch. V roce 1972 byl ale Kinoautomat jako „ideologicky nepřípustný“ zakázán. Obnoven byl až loni.

Projekt spočívá v tom, že je snímek v určitou chvíli zastaven a diváci prostřednictvím tlačítek na ovladačích poradí panu Novákovi, jak má v kritické chvíli postupovat. Diváci si tak vlastně sami určují děj snímku. Na stejném principu byl založen i seriál Příhody kuchaře Svatopluka Kuřátka, hraného Josefem Dvořákem, který v roce 1985 mohli sledovat televizní diváci.