Tance kolem chobotnice nekončí

Praha - Na Letné dnes postaví příznivci návrhu Kaplického knihovny model blobu z knížek a časopisů. Chtějí tak prý zábavnou a jednoduchou formou vyjádřit návrhu podporu. Akce s názvem Postav si sám začne v 15:00 mezi ulicemi Badeniho a Na Špejcharu. Účast předběžně přislíbili například ministr školství Ondřej Liška nebo herečka Aňa Geislerová. Setkání organizují pražští studenti, účastníky svolávají především pomocí sociální sítě Facebook.

Zde zatím svou účast přislíbilo přes 500 lidí. Například manželka zesnulého architekta Jana Kaplického Eliška prý na stavbu modelu přiveze nějaké zlaté stránky v kočárku.

„Národní knihovna je místo pro knihy, a protože dosud nestojí, chceme ukázat její potřebu právě tím, že vystavíme její tvar z knih,“ uvedli organizátoři.

Na akci budou moci příznivci návrhu knihovny podepsat také petiční arch za její postavení. Událost navazuje na demonstraci na podporu „chobotnice“, která se konala v Praze přesně před týdnem.

Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Architekt, který je široké veřejnosti v Česku znám právě především díky návrhu nové budovy Národní knihovny, zemřel náhle 14. ledna.