Odvolaný Neumann: Na splnění přání kraje jsem měl ještě čas

Praha - Bývalý ředitel Českého muzea výtvarných umění Ivan Neumann, kterého včera odvolali středočeští radní, označil postup kraje za neuvážený - důvody k odvolání jsou podle něho nepravdivé. Podle vedení kraje ale ředitel nesplnil požadavek přemístit muzeum z Prahy do Kutné Hory. Neumann se brání, že na stěhování měl čas až do konce března. Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) chce, aby se muzeum z hlavního města odstěhovalo do poloviny roku. Výstavní prostory v Praze mají zůstat zachovány.

V Praze by mělo být vybudováno rozsáhlé turistické centrum. Jeho součástí prý budou výstavy, které by se měly zaměřovat na propagaci středočeských umělců. Do Kutné Hory se má přestěhovat pouze vedení organizace.

Spor o budoucnost muzea, tedy o jeho přestěhování do zrekonstruované Jezuitské koleje v Kutné Hoře, vyvrcholil odvoláním ředitele Ivana Neumanna. Měl za úkol vyhlásit výběrové řízení na vybavení Jezuitské koleje a také informovat zaměstnance. „Bohužel pan ředitel k těmto úkolům přistoupil velmi pasivně a za několik týdnů neudělal vůbec nic,“ uvedl Rath.

Neumann tvrdí, že byl připraven zadané úkoly splnit. Čas na zařízení nových kanceláří v Jezuitské koleji byl podle usnesení rady až do 1. dubna. „To jsou dva měsíce a za ty bychom samozřejmě byli schopni vybavit kanceláře nábytkem, to není žádný problém,“ tvrdí odvolaný ředitel.

Méně návštěvníků než v Lánech

"Je zajímavé, že do Lán přijede víc lidí, než zavítá na Královské cestě vedle Karlova mostu do naší galerie, vypadá to tedy, že muzeum nebylo vedeno úplně optimálně."

/David Rath/

Muzeum se dlouhodobě potýká s nízkou návštěvností; ze všech středočeských muzeí a galerií je jedna z nejnižších. Kraj na jednoho návštěvníka ročně přispívá téměř patnácti sty korunami, například u Muzea T. G. Masaryka Rakovník je to ročně stokoruna. „Výstavy, pokud to nejsou výstavy Van Gogha nebo někoho podobného, nemají vysokou návštěvnost nikdy a nikde,“ namítá Neumann.

Na nového ředitele Českého muzea výtvarného umění bude vyhlášeno výběrové řízení. Do té doby ho povede bývalý ředitel Východočeské galerie v Pardubicích Martin Dostál.

České muzeum výtvarných umění
Zdroj: ČT24