Figurama - lidská těla jako inspirace

Praha - Způsoby ztvárnění lidského těla představuje výstava Figurama aneb Škola obrazem v prostorách Staroměstské radnice do 22. února. Svoji figurální tvorbu zde vystavují studenti ze třinácti uměleckých škol, domácích i zahraničních. Figurální tvorba s nástupem nových médií rozhodně není mrtvá, říká expozice. Je stále nepostradatelnou součástí většiny uměleckých oborů. Studentům mimo jiné pomáhá rozvíjet kreativitu, jindy funguje jako základní výzkum pro další výtvarnou práci. Po Praze uvdidí návštěvníci putovní výstavu v Brně nebo ve Zlíně. Svou cestu zakončí v září v Bruselu jako jedna z oficiálních akcí předsednictví.

Lidská těla studenti zachytili kresbou, malbou, na fotografiích nebo jako sochy. „Nejde už jen o základ, tedy znát anatomii a měřítka, umět ji nějak reálně nebo akademicky nakreslit, ale je zde už i přesah, uvolnění energie a vlastní názor na figuru,“ říká o současné figurální tvorbě organizátor Figuramy a výtvarník Boris Jirků.

Figurální kresbu v posledních letech vytlačují nová média, obor ale invazi ustál. Figurama vede studenty k pochopení, že kresba je stále nepostradatelnou součástí uměleckých oborů. „Ve světě už v současné době znovu přichází tendence zobrazivé malby a figurálního sochařství. Věřím, že ta vlna dojde po nějaké době i k nám,“ doufá jeden z vytavujících, student AMU Marek Škubal.

Figurální malba učí totiž mimo jiné novému způsobu vnímání lidského těla a pomáhá rozvíjet myšlení a kreativitu. „Na lidských tělech jsem podle mateřských znamének hledala souhvězdí podle zvěrokruhu,“ uvedla například studentka výtvarných umění v Brně Martina Pavelková, která na Figuramě představuje své fotografie.

Mezinárodní projekt Figurama vznikl v roce 2001 z iniciativy výtvarníka Borise Jirků. Jeho cílem je mapovat a porovnávat přístup ke ztvárnění lidského těla na jednotlivých vysokých uměleckých školách.

Zahrnuje každoročně cyklus výstav doprovázených katalogem, který zároveň slouží i jako výukový materiál. Některé z výstav studentských figurálních prací jsou doplněny o pedagogickou část nazvanou Artelerie.

  • Figurama 09 zdroj: www.figurama.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65217.jpg
  • Figurama 09 zdroj: www.figurama.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65216.jpg