Ravenhill varuje: Neskákejte do Bazénu (bez vody)

Praha - Mark Ravenhill, jeden z nejvýznamnějších světových dramatiků, přijel do Prahy. Nezávislý divadelní soubor Letí na půdě studia Švandova divadla připravil v české premiéře jeho hru Bazén (bez vody). Černá komedie vypráví o jedné veselé party u bazénu, která skončí tragédií, a o tom, jestli je správné jít za úspěchem přes mrtvoly. Ravenhill svou hru viděl na smíchovských prknech v pátek při jejím prvním uvedení. V Londýně, kde se v roce 2006 poprvé hrála, se hra setkala s velkým úspěchem.

Britský dramatik od počátku své tvorby šokoval. „Byla to vlna šokujících her, šokujících proto, že se nevyhýbaly tématům, jako je násilí nebo drogy, a používaly vulgární jazyk,“ vysvětluje režisérka Martina Schlegelová, která Ravenhillův Bazén v překladu Dany Hábové nastudovala.

Jeho první celovečerní hra Shopping and F***ing, která měla premiéru v roce 1966 v Londýně, prosadila novou divadelní vlnu označovanou jako coolness dramatika. Původní, „nevyhvězdičkovaný“ název zakázaly britské úřady uvést na plakáty. Mezi jeho další úspěšné texty patří například Polaroidy, Faust je mrtev nebo Domeček pro buzničky (u Matky Kapavky). Poslední jmenovanou hru uvedl - opět v české premiéře - také soubor Letí, na konci loňského roku v Paláci Akropolis.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Bazén je příběh nejen o pólech přátelství

Bazén je psaný formou monologu, což dává divadelníkům volnější ruku při jeho inscenování. "Jsem benevolentní a chápu svobodu tvůrců interpretovat texty po svém. Zdá se mi však, že režiséři či dramaturgové mají tendenci inscenovat je tvrději a dodávat do nich krutost - přitom já v nich často mám i moment něhy. Ale taková je zřejmě doba," podotkl Ravenhill.

Za hlavní motiv hry považuje přátelství a jeho póly. „Tématem hry je také otázka, jestli je dobře nebo špatně využívat utrpení jiných lidí či vlastní utrpení pro uměleckou tvorbu,“ dodal. Podobný příběh, který zachytil ve své hře, se prý doopravdy stal.

Bazén (bez vody) je příběhem skupiny přátel, umělců, kteří jsou pozváni na party do luxusní vily jejich úspěšné kolegyně. S její závratnou kariérou se méně úspěšní účastníci mejdanu nemohou vyrovnat. Když umělkyně skočí do bazénu bez vody, vážně se zraní a upadne do bezvědomí, využijí jejího neštěstí. Natáčí její zohavené tělo a už se vidí, jak vystavují v předních galeriích.

Divadlo Letí se zaměřuje na současnou dramatiku, všechny texty uvádí v české nebo světové premiéře. Pro česká jeviště objevilo několik textů. Jako další chystá komedii Au-pairky.

  • Divadlo Letí: Domeček pro buzničky zdroj: Divadlo Letí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/628/62800.jpg
  • Mark Ravenhill autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62802.jpg