Tři čeští fotografové vystavují ve světoznámé Leica Gallery New York

New York - Do respektované síně fotografie - prestižní newyorské Leica Gallery - pronikli také tři čeští fotografové: Jindřich Štreit, Vladimír Birgus a Jindřich Marco. Vystavují zde své snímky v cyklu nazvaném Evropané. Vystavovat v Leica Gallery na dolní Broadwayi znamená pro fotografy totéž, co pro muzikanty hrát v Carnegie Hall. Ve spolupráci s Českým centrem mohou návštěvníci tentokrát vidět fotky z přelomu tisíciletí - jak totalitní, tak současné, černobílé i barevné. "Jejich fotky mají hloubku a jsou trochu jiné. Řekl bych sociální," uvedl Jay Deutsch, ředitel Leica Gallery.

Zatímco Vladimír Birgus střídá černobílou fotografii s barevnou, oba Jindřichové, Streit i Marco, dávají přednost prakticky výhradně černobílé. Výstavy se však už nedožil Jindřich Marco.

Oba žijící členové vystavované trojice přijeli na vernisáž do New Yorku. Podívat se na jejich díla přišel také úspěšný Čechoameričan Antonín Kratochvíl, dále třeba i písničkářka Suzanne Vega. „Film probíhá a fotka zastavuje. Takže proto je fotka velmi důležitá,“ prohlásil fotograf Antonín Kratochvíl.

Reportáž Otakara Svobody (zdroj: ČT24)

Dá se říci, že ještě před dvaceti lety byli ve světě známí jen umělci jako Drtikol a Sudek. Také výstava v Leica Gallery tento pohled mění.

  • Fotografie Jindřicha Marca zdroj: www.israeli-art.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/626/62589.jpg
  • Fotografie Jindřicha Štreita zdroj: www.jindrichstreit.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/626/62590.jpg
Vydáno pod