Entropa: Geniální vzorky prezidenta v permanentním toku

Brusel - Češi dnes před budovou Rady EU v Bruselu odhalili novou výzdobu, která bude úředníkům připomínat předsednickou zemi po celý půlrok "šéfování". Česká republika přichystala skládačku s názvem Entropa, která zobrazuje každý stát tak, jak ho vnímá zbytek Evropy - například Rakousko se představuje jako louka s Temelínem, Slovensko je zabalené v uheráku. Každý z dílků skládačky vytvořil jeden umělec z unijní země pod vedením výtvarníka Davida Černého. Ten Česko ztvárnil jako displej ve zlatém rámu… a v něm výroky prezidenta Václava Klause.

„Nechme lidi žijící ne evropském kontinentu, aby byli Čechy, Poláky, Italy a Dány, a nedělejme z nich Evropany,“ říká například česká hlava státu ve skládačce před bruselskou budovou. Černý vybral prezidentovy výroky o Evropské unii nebo globálním oteplování. Doufá, že Klaus vezme projekt s nadsázkou, co by prý také mohl mít proti svým výrokům zvěčněným ve zlatém rámu.

V komentáři ke svému dílu Černý píše: Dejme slovo hlavě státu! Geniální vzorky českého prezidenta Václava Klause v permanentním toku. Moudra, která by měla být vytesána do kamene. Jeho úžasné trefné glosy o celém světě a zejména o EU svištící na třířádkovém alfanumerickém LED displeji. Je to NÁŠ prezident, zvolili jsme si ho, tak ho se slastí v duši ukažme světu. Je to kabrňák, nejen lyžař!

Rozveselení pro úředníky ve stísněném baráku

Socha před budovou Rady EU možná některé překvapí, ale ti, kteří znají Černého díla, určitou provokaci a ironii nejspíše očekávali. „Doufám, že ji pochopí. Je to celé taková legrace, všichni jsou tu důležití úřednicí ve stísněném baráku, tak tohle bude takové rozveselení,“ uvedl výtvarník.

S nadsázkou a lehce ironickým pohledem pojalo své země i ostatních šestadvacet výtvarníků (prohlédnout si jejich návrhy můžete v pdf příloze tohoto článku). Německo je ztvárněno jako země automobilismu a dálnic, Rakousko jako louka s Temelínem. Slovensko zabalené jako uherák. Švédsko jako stíhačka v krabici z Ikey a nad Francií je natažen transparent s nápisem „stávka“. Velkou Británii britský výtvarník ze skládačky raději vylomil, prý jako ztvárnění jejího specifického vtahu k EU.

Některé dílky skládačky nejspíše vzbudí rozpaky. Například způsob, jakým svou zemi ztvárnila litevská umělkyně Vilma Stasiulyteová - vytvořila několik chlapečků čůrajících směrem k Rusku. „Symbolem Bruselu je socha čůrajícího chlapečka. Tento symbol adaptuji na situaci vlastní země. Projekt lze chápat jako alternativní památník litevské nezávislosti a jako ventil křivd, které byly v minulosti napáchány,“ uvedla.

Elena Jelebova z Bulharska už dopředu počítá s tím, že její Bulharsko s tureckými záchodky vyvolá skandál. „Náš projekt je pro mě příležitostí vypořádat se s falešným vlastenectvím … je to punkové gesto, záměrně primitivní,“ vysvětlila.

V plném provozu začne instalace fungovat ve čtvrtek 15. ledna, kdy bude oficiálně představena. Mimo jiné za přítomnosti vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry a stálé zástupkyně ČR při EU Mileny Vicenové.

Řekli o Entropě

„Sochařství a umění obecně může promlouvat, když slova selžou. V souladu s mottem českého předsednictví Evropa bez bariér jsme dali 27 umělcům příležitost k svobodnému vyjádření jako důkaz toho, že v dnešní Evropě není místo pro cenzuru. Na oplátku jsme získali neobvyklé společné dílo. Mám důvěru v otevřenou mysl Evropanů a jejich schopnost takovýto projekt ocenit.“ /Alexandr VONDRA/

„Svoboda umění jakožto prodloužení svobody projevu je jádrem demokracie … Existuje mnoho bariér bránících integraci a spolupráci v Evropě. Takovými bariérami jsou i stereotypy. Tím, že na ně poukážeme, je začínáme bořit. Předsudky nejlépe odstraníme, pokud se jim vysmějeme.“ /Milena VICENOVA/