Koncerty v New Yorku a Londýně přispěly k Evropě bez bariér

Londýn/New York - Dva koncerty, v New Yorku a v Londýně, odstartovaly ve čtvrtek kulturní akce, kterými chce Česká republika během předsednictví EU představit svým unijním kolegům českou kulturu. Oba večery připomněly heslo českého předsednictví - Evropa bez bariér. V obou případech se totiž jednalo o mezinárodní spolupráci. Bariéry mohou vznikat také omezením schopnosti hrát dohromady, a my jsme předvedli, že i takové bariéry mohou být odstraňovány, řekl velvyslanec při OSN Martin Palouš po newyorském koncertě. Jeho slova by ale mohla platit i pro ten londýnský.

V londýnské známé koncertní síni Barbican doprovázel Symfonický orchestr BBC s dirigentem Jiřím Bělohlávkem mezzosopranistku Dagmar Peckovou a houslistu Ivana Ženatého. Zazněla česká hudba.

Galakoncert zahájila předehra k opeře Libuše Bedřicha Smetany a poté Fantazie pro housle a orchestr Josefa Suka v provedení Ivana Ženatého. Dagmar Pecková, která je známá svými nahrávkami Mahlerových písní, přednesla Mahlerovu Píseň potulného tovaryše. Večer vyvrcholil Novosvětskou symfonií Antonína Dvořáka.

Reportáž Otakara Svobody (zdroj: ČT24)

Dagmar PECKOVÁ: „Pan Bělohlávek udělal pro tento večer z Mahlera českého skladatele a já za tímto jeho názorem naprosto stojím.“

IVAN ŽENATÝ: „Je také pro mě velmi osobním dílem, protože jsem studoval u Josefa Suka, vnuka skladatele. Ještě jsme spolu mluvili tento týden, tak mi říkal, jak to mám hrát.“

Koncert organizovalo české velvyslanectví v Londýně. Kromě diplomatického sboru usedli v hledišti například také architektka Eva Jiřičná nebo Nicholas Winton. Koncert živě přenášelo Radio 3 britské BBC.

Mezinárodní jazzová improvizace v New Yorku

Hudebníci se sešli ve čtvrtek večer také na pódiu České národní budovy na Manhattanu. Při jazzové improvizaci se zde potkalo šestnáct evropských muzikantů, kteří společně nikdy předtím nevystupovali. Jejich koncertování tak byla především improvizace.

„Byl to koncert velmi příjemný. Cítil jsem se skoro jako v jazzovém klubu,“ pochvaloval si vystoupení kontrabasista Jaromír Honzák. Nezvyklý jazzband ocenilo také publikum. Přísnější ke svým kolegům byl ale například Laco Deczi, trumpetista, který ve Spojených státech žije už čtvrt století. „Nějak tomu chyběla šťáva,“ postěžoval si.

Podle pořadatelů - koncert společně připravily České centrum, generální konzulát a stálá mise ČR při OSN - se ale večer vydařil. "Jazz je forma, kde se dá improvizovat, kde se mohou sejít výrazné osobnosti a aniž by předem dlouho cvičily, může vzniknout takovýto mezinárodní projekt. Výsledná harmonie může zároveň vypovídat o harmonii mezi členskými státy EU," popsal záměr pořadatelů ředitel Českého centra Marcel Sauer.