Rok astronomie: Dobrodružství ve vesmíru a pohledy do nebe

Praha - Rok 2009, rok astronomie, přenáší vesmír na Zemi. Prostřednictvím akcí a výstav, které jsou na nadcházejících dvanáct měsíců přichystány, se člověk může ovšem vydat i obráceně - podívat se ze Země do vesmíru. Slavnostní zahájení roku astronomie probíhá od rána na Staroměstském náměstí, na konci dne (v 18:30) bude zahájena také exteriérová výstava na piazzetě mezi starou a novou scénou Národního divadla. Vesmír - dobrodružství objevů, slibuje její název.

Vernisáže se účastní prezidentka Mezinárodní astronomické unie, proslov pronese předseda AVČR Václav Pačes a ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Vesmír - dobrodružství objevů (do 31. března) představuje 48 velkoformátových fotografií vesmírných objektů, od těles sluneční soustavy až po vzdálené galaxie.

Autory výstavy jsou astronomové ze Španělska a Mexika a po jejím skončení poputují fotografie během roku 2009 do dalších zemí. Na piazzetě ji bude provázet i básnické texty - verše Jana Nerudy ze sbírky Písně kosmické nebo úryvky z básní Otokara Březiny, Jaroslava Seiferta či Vladimíra Holana.

Proč už nevidíme hvězdy

Výstava fotografií, i když menších, je k vidění také od rána v Astronomickém stanu na Staroměstském náměstí. Zachycují snímky pořízené na nejvýkonnější observatoři světa - Evropské jižní observatoři v Chile. Ve stanu jsou i dalekohledy, kterými lze pozorovat za jasného počasí i Slunce.

Šestnáct těchto fotografií společně s 18 snímků českých hvězdáren a sedmi posterů o problematice světelného znečištění zastřešuje výstava Pohledy do nebe v Ostravě (28. ledna až 30. června).

Světelné znečištění zaplnilo také jedenáct barevných posterů v Hvězdárně a planetáriu Plzeň. Pod názvem Proč už nevidíme hvězdy jako naši předkové? Se snaží srozumitelnou formou provést globálním ekologickým problémem.

I další výstavy v rámci roku astronomie jsou především fotografické: Optické úkazy v atmosféře, Kresby Měsíce, Klenoty noční oblohy a Hvězdárny v Česku.

Napište o vesmíru svého mládí

S rokem astronomie je spojena také literární soutěž Vesmír mého mládí, podle organizátorů určená především pro seniory. Mají prý možnost předat dalším generacím své vzpomínky, zážitky a zkušenosti.

„Paleta námětů je velmi široká, není třeba se omezovat jen na astronomické příběhy. l vesmír není jenom noční nebe a kosmická tělesa. Do vesmíru patří také člověk a slasti a strasti jeho života,“ píší organizátoři. Příspěvek do soutěže je třeba zaslat do konce října.

Rok astronomie 2009

Rok 2009 byl vyhlášený mezinárodním rokem astronomie. Letos to bude 400 let od prvního pozorování oblohy dalekohledem, které v roce 1609 provedl Galileo Galilei. Do Mezinárodního roku astronomie se zapojí celkem sto čtyřicet zemí. Oficiálně začne 15. ledna. Evropská unie ale ostatní státy předběhne. Česko, které unii předsedá, zahajuje rok astronomie už dnes - symbolicky u Staroměstského orloje v Praze.

Podrobnější přehled soutěží a akcí k roku astronomie je k dispozici na těchto a těchto stránkách.