Portrét Miloše Formana dnes zahájí cyklus o fenomenální nové vlně

Praha - Celkem 26 hodinových medailonů předních osobností tzv. československé filmové nové vlny nabídne cyklus Zlatá šedesátá, který bude ode dneška každou sobotu vysílat ČT2. Jednotlivé díly doplní celovečerní film ilustrující tvorbu zpovídané osobnosti; dnes se tak diváci mohou těšit od 20:00 na portrét Miloše Formana a od 21:00 na jeho celovečerní debut Černý Petr. Režisérem všech dílů cyklu, který se nezaměřuje jen na režiséry, je Martin Šulík. Tvůrci předpokládají, že toto ohlédnutí za vrcholnou etapou v dějinách české a slovenské kinematografie se časem rozšíří.

"Začalo to portrétem Pavla Juráčka Klíč k určování trpaslíků, který jsme s Martinem Šulíkem a Čestmírem Kopeckým natočili v roce 2002. Měl úspěch a díky němu jsme na projekt sehnali peníze. Samotná myšlenka pochází už z roku 1997," říká autor scénářů jednotlivých dílů Jan Lukeš.

26 dílů bude věnováno žijícím tvůrcům, vedle režisérů scenáristům, dramaturgům, kameramanům, fotografům, hudebním skladatelům, architektům, výtvarníkům, střihačům, hercům, kritikům i producentům, kteří se na „československém filmovém zázraku“ podíleli. Jako první byly v roce 2003 natočeny díly s Otakarem Vávrou a Ivanem Passerem, diváci dále zhlédnou například portrét Miroslava Ondříčka, Jiřího Krejčíka, Juraje Herze, Věry Chytilové, Jana Němce nebo Jana Schmidta.

Ukázka z cyklu, rozhovor s Janem Lukešem (zdroj: ČT24)

Dalším počinem ze získaného materiálu by měly být šestidílné dějiny československé kinematografie z let 1945 až 1972 a také celovečerní film Československá filmová vlna, jehož distribuční premiéra se má uskutečnit v září 2009. Tvůrci chystají i festivalové přehlídky filmů ze 60. let, měly by vyjít publikace s dosud nepublikovanými fotografiemi a DVD. Zatím bylo natočeno 84 rozhovorů s filmaři 60. let, slovenští tvůrci jsou mezi nimi zastoupení zhruba čtvrtinou.

Cyklus vznikl ve společnosti První veřejnoprávní Čestmíra Kopeckého ve spolupráci s Českou televizí a Slovenským filmovým ústavem v Bratislavě.

Vydáno pod