V Ústí Bohové hrát hokej nebudou

Ústí nad Labem - Hru napsanou na zakázku uvede ve světové premiéře 19. prosince ústecké Činoherní studio. Autor Petr Kolečko přistoupil na nabídku dramaturgů a napsal tragikomedii, ve které bude hokej i průmyslové Ústí nad Labem. Hra Bohové hokej nehrají je zasazena do nejnižší vrstvy společnosti, čemuž odpovídá i jazyk; bude proto přístupná od 18 let.

Autor tragikomedie má své zásady - nechce psát hry a pak čekat, kdo si je vybere. Raději pracuje přímo na objednávku některého z divadel. Přeje si, aby konečná podoba vznikla až na místě.

„Trvalo nám docelo dost dlouho, než jsme k tomu našli adekvátní inscenační přístup,“ říká režisér inscenace Filip Nuckolls. O potížích s inscenováním hovoří i dramaturg divadla Vladimír Čepek.

Bohové hokej nehrají vypráví o setkání hokejisty, který po večerech skládá básně, a neúspěšného zpěváka. Zažijí spolu rychlý úspěch i pád a jejich společná láska umírá. Text hry je složitý. „Po prvním přečtení jsme z toho byli dost rozpačití, a nejen po prvním,“ říká herec Kryštof Rímský. Herci se shodují, že klíč ke hře našli až ve chvíli, kdy opustili většinu etud, které měly diváky pobavit. „Když člověk zapomene, že je to komedie, a jde jen striktně po příběhu, tak komedie vyleze sama,“ říká herec Jan Jankovský.

Bohové hokej nehrají
Zdroj: ČT24