Abrahámoviny bude Divadlo Na zábradlí slavit až do rána

Praha - 50 let své existence oslavuje Divadlo Na zábradlí už několik dní. Přesně na narozeniny, tedy na dnešek, přichystalo benefiční večírek, na nějž pozvalo devět set padesát spolupracovníků. Večírek začal odpoledne a jeho přesný průběh je prý překvapením. Divadlo je otevřeno od půdy až po podkroví hluboko do noci, zaměstnanci a herci se změnili v hostesky, zatímco hosté si mohou na videoprojekcích připomenout leccos z historie této půlstoleté scény.

Promítána je i originální fiktivní verze televizního pořadu Divadlo žije. Je celý věnovaný samozřejmě Divadlu Na zábradlí a to se v něm proměňuje v hotel, ve kterém „straší“ všechny herecké i režisérské legendy, které se bohužel dnešního jubilea nedočkaly.Tento zvláštní díl prý bude umístěn i na stránkách. Osobnostem spojeným se scénou Na zábradlí byla také věnována vernisáž prací Davida Černého, který s touto scénou jako jevištní výtvarník spolupracoval.

Dnešních oslav se účastnil i Václav Havel, jehož Zahradní slavnost si odbyla premiéru právě na zdejších prknech. Nechyběli ani zakladatelé Ivan Vyskočil a Vladimír Vodička. „Naším cílem je, aby lidé, kteří pracují v divadle, nebo v něm pracovali nebo s ním spolupracovali, aby se mohli potkat, aby se mohli vidět, popovídat, sem tam slzičku ukápnout,“ říká ředitelka divadla Doubravka Svobodová.

Večírkem oslavy nezačaly ani nekončí

Dveře dokořán neotvírá Na zábradlí při příležitosti 50. výročí uvedení první premiéry na prknech divadla - inscenace Kdyby tisíc klarinetů 9. prosince 1958 - během oslav poprvé. V neděli 7. prosince divadlo slavilo den otevřených dveří se svařákem a vánočkou. Nahlédnout do zákulisí přišlo přes pět set návštěvníků.

S obrovským zájmem se setkala také další narozeninová akce K 50. výročí za 50,-. Až do konce sezony nabídne divadlo jednou měsíčně jedno své představení za padesát korun. Prvním takovým představením je hra Jean-Luca Lagarce My, hrdinové, kterou napsal pod vlivem deníků France Kafky. V Divadle Na zábradlí bude uvedena 26. ledna v režii Juraje Nvoty.

Před padesáti lety…

Před padesáti lety stál na jevišti pražského Divadla Na zábradlí jeden z jeho zakladatelů Jiří Suchý a zpíval písničky ze zbrusu nového leporela Kdyby tisíc klarinetů. Suchý sice ze sálu, kterému vtiskl charakteristickou podobu s pruhovanými tapetami, brzy odešel, ale divadlo pojmenované podle nedaleké uličky Na Zábradlí se rozvíjelo dál.

Spolu se Suchým divadlo zakládali Helena Philippová, Ivan Vyskočil a Vladimír Vodička. O rok později se k činohernímu souboru připojil Ladislav Fialka se svou pantomimickou skupinou. Oba divadelní žánry vedle sebe existovaly až do roku 1991, kdy Ladislav Fialka zemřel.

Během půl století existence jedné z nejznámějších pražských scén se zde vystřídalo bezpočet i v zahraničí známých ředitelů, režisérů a herců a počítala se mezi československou kulturní avantgardu.

Premiéru své první hry Zahradní slavnost tu měl Václav Havel, režírovali zde Jan Grossman či Evald Schorm - Divadlo Na Zábradlí začalo rozvíjet českou podobu absurdního divadla a mělo tak zásadní význam pro moderní českou kulturu.