Pionýr elektronické hudby Jean Michel Jarre dnes vystoupí v Praze

Praha - Francouzský hudebník Jean Michel Jarre, který se již přes 30 let věnuje elektronické hudbě, vystoupí dnes v pražské O2 Areně. Jarre na svém koncertě připomene loňské 30. výročí vydání svého debutového a průlomového alba Oxygene. V doprovodu tří hudebníků a více než 50 výhradně analogových syntezátorů odehraje materiál z legendárního alba z roku 1977.

Se svou první deskou získal Jarre (1948) obrovský úspěch. Album Oxygene je základním kamenem elektronické hudby, Jarre touto nahrávkou inspiroval celé generace hudebníků. 

„Připomínka tehdejší tvorby Jarra je na místě také proto, že stroje, se kterými v roce 1976 muziku nahrál, dnes už patří k jakési archeologii elektronické muziky. On i jeho spoluhráči mají tu ctižádost mít co nejmíň věcí v elektronických pamětích. Snaží se hrát všechno na živo. Takže současný koncert je takový ponor do prehistorie nástrojů, které se dnes už nevyrábějí. On je opravdu pozoruhodným člověkem, pokud se týká aspektů kvantity elektronické hudby. To je někdo, komu se podařilo přivést na koncerty ne desetitisíce, ale miliony lidí. Jeho hudba, která má jakousi fyzickou příjemnost spolu s jednoduchými hudebními motivy, je opravdu dělaná tak, aby ta obrovská masa lidí se mohla na něčem shodnout,“ přibližuje postupy Jarra hudební publicista Pavel Klusák.

Jean Michel Jarre - ukázka (zdroj: ČT24)

„Oxygene jsem složil a nahrál s použitím v té době neobvyklých nástrojů, které se časem staly pro elektronickou hudbu nepostradatelnými,“ říká o albu sám Jarre. A ke svým začátkům se hodlá vrátit i v Praze, kam se vrací po 11 letech. „Všechny syntezátory jsou analogové a odehrát pouze s jejich pomocí živý koncert bez použití jakékoli digitální technologie je velkou výzvou,“ dodává.

Jarre se proslavil monstrózními koncerty plnými počítačových animací, videoprojekcí a laserových efektů, pro stotisícové až milionové publikum. Hrál u egyptských pyramid, pod Eiffelovou věží, v řecké Akropoli či u gdaňských doků. Jako vůbec první západní umělec vystupoval i v komunistické Číně. Největší koncert odehrál v Moskvě pro tři a půl milionu diváků. Do Moskvy zamíří i po pražském koncertě.

„Již dlouhou dobu jsem chtěl odehrát Oxygene v komornějším prostředí - být blíže k publiku a hudbě samotné. Toto mé přání vyústilo v tento speciální projekt,“ říká k současné podobě koncertní šňůry Jarre, který je nejprodávanějším francouzským hudebníkem. Na svém kontě má 60 milionů prodaných alb, dosud poslední Téo & Téa vyšlo loni.

  • Z klipu J. M. Jarrea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/523/52291.jpg
  • Jean Michel Jarre autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/523/52290.jpg