Přijel Cirkus Havel

Brno - Cirkus Havel se dnes poprvé objevil na prknech Divadla Husa na provázku. Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa je jedním ze dvou dílů projektu Perverze v Čechách, který reflektuje období pražského jara 68 až k podzimu 89 - a to přes scénickou koláž z dramatické tvorby Václava Havla. Autorská dvojice Vladimír Morávek a Petr Oslzlý do "havlovské inventury" zapracovala i část z aktuální hry Odcházení. Autoři Cirkusu Havel si kromě Havlových her vypůjčili i části Dopisů Olze a souboru rozhovorů Prosím stručně.

K zajímavým a dosud málo známým patří písňový text Postupujícímu šeru navzdory ze srpna 1968. V Huse na provázku zní v podání Marty Kubišové. Jedinou pasáží inscenace, jejímž autorem není Havel, jsou úryvky z knihy polského novináře Mariusze Szczygieľa Gottland.

Ústřední postavu, do níž divadelníci Havlovy osudy promítli, hrají v různých fázích Petr Jeništa, Robert Mikluš a Jiří Hajdyla. Představení zachycuje změny v pohledu na mravnost, na pozadí pak vystoupí Havlův osobní příběh od konce 60. let do 90. let.

Cirkus Havel v Huse na provázku je předzvěstí Sametového festivalu, který bude zahájen 8. listopadu také v prostorách divadla - diskusí s Václavem Havlem v tzv. Kabinetu Havel. Hlavní programovou část festivalu tvoří představení, která vznikla v rámci projektu 68/89  - Divadlo. Doba. Dějiny. Ten je součástí série česko-německých kulturních projektů Zipp.

Vydáno pod