Komise: Darjanina jsme Jehličkovi doporučili jako jednoho „ve hře“, ne jako ředitele

Praha - Vladimír Darjanin nebyl tím, koho výběrová komise doporučila ministru kultury Václavu Jehličkovi jmenovat novým ředitelem České filharmonie. Darjanina vybrala s tím, že k němu doporučuje přizvat ještě další možné kandidáty. Prohlásili to dnes dva členové komise - Ilja Šmíd, ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, a Bohuš Zoubek, bývalý ředitel Filharmonie Brno. Nelíbí se jim, že Jehlička Darjaninovo jmenování zaštítil doporučením komise.

„Pan ministr by měl jednoznačně sdělit, že jmenování Vladimíra Darjanina generálním ředitelem České filharmonie je jeho samostatným rozhodnutím, které učinil na základě svých pravomocí bez přímé vazby na doporučení výběrové komise,“ požadují.

Nechtějí prý ale nijak zpochybnit, že ministr má právo jmenovat ředitele proti doporučení výběrové komise i bez výběrového řízení. Jen upozorňují, že komise dospěla k závěru, že ani jeden z pěti uchazečů o místo šéfa filharmonie nesplňoval přísné nároky, které tato pozice vyžaduje.

Darjanina vybrala komise s tím, že k němu doporučuje přizvat ještě další možné kandidáty, včetně stávajícího ředitele Václava Ridelbaucha. Ten na funkci ale už znovu nekandidoval. „Doporučení, kterým se pan ministr zaštiťuje, nebylo tedy jmenovat pana Darjanina generálním ředitelem České filharmonie, ale ponechat jej ve hře, v soutěži s dalšími přizvanými kandidáty,“ tvrdí Šmíd a Zoubek.

Ministr kultury Václav Jehlička jmenoval Vladimíra Darjanina novým ředitelem České filharmonie 4. listopadu. Darjanin vystřídá Václava Ridelbaucha, který orchestru šéfoval osm let. Funkce by se měl ujmout 1. července 2009. V současnosti je intendantem hudebního festivalu Dvořákova Praha. Od roku 1998 je členem správní rady Nadace barokního divadla zámku Český Krumlov.

Mluvčí ministra kultury Jan Cieslar říká, že komise sice výslovně nedoporučila Darjanina jako jediného možného, ale vybraným mezi pěti kandidáty byl jednoznačně a ministr akceptoval první část doporučení. „Výběrová komise vybrala ze zúčastněných kandidátů jako jediného možného Mgr. Vladimíra Darjanina. Poměr hlasování pět pro a čtyři proti však dokládá, že členové komise nejsou jednoznačně přesvědčeni, že jmenovaný je v této chvíli nejlepší volbou pro filharmonii,“ cituje Cieslar rozhodnutí výběrové komise.

Česká filharmonie
Zdroj: ČT24/www.mhf-brno.cz