KomiksFEST! není jen pro ty, kteří skáčou po mrakodrapech

Praha - Praha hostí třetí ročník KomiksFESTU (31. 10 - 8. 11), tentokrát s podtitulem Komiks bez hranic. Během festivalu mají fanoušci tohoto žánru možnost zhlédnout na několika místech metropole jeho nejrůznější podoby - KomiksFEST! zahrnuje 15 vernisáží, divadelní představení, workshopy i koncerty. Přehlídku zahájila první listopadový den módní show v holešovické La Fabrice s názvem V zajetí škrtící silonky.

„Komiks není jen pro malé děti nebo pro ty, kteří skáčou po mrakodrapech, komiks je populární tím, že se dá konzumovat očima, že možná nemusíte příliš ani moc číst a že přesně zapadá do klipovitosti současného způsobu života - je to krátké, výstižné a intenzivní,“ vysvětluje podtitul letošního ročníku - Komiks unlimited - Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint.

Představení komiksu jako média, které je schopné nést jakýkoli obsah, je také základní myšlenkou festivalu. Proto se ani letošní ročník „neomezuje“ pouze na představení jeho papírové podoby. Během festivalového týdne proběhne v Praze například konkurz na superhrdinu, především ale výstavy nebo workshopy vedené předními kreslíři. Chybět nebudou ani divadelní představení a filmy, oboje inspirované komiksem.

Hosté z domova i zahraničí

Do metropole pozvali organizátoři i mnohé zajímavé hosty. „Oproti loňsku, kdy jsme měli jedinou hlavní hvězdu, se nám letos podařilo získat několik skutečně evropských jmen - ať už je to Bryan Talbot z Velké Británie, nebo Lewis Trondheim z Francie, či rakouský minimalista Nicholas Mahler,“ vyjmenovává programový ředitel KomiksFESTU Tomáš Hibi Matějíček.

Festival nezapomněl ani na aktuální českou tvorbu. Představí se například Jiří Grus, Karel Jerie, Jiří Zimčík nebo František Skála jr. Autor jednoho z nejpodivnějších domách komiksů Smrt po životě Pavel Reisenauer bude mít samostatnou výstavu v Divadle Archa.

KomiksFEST! vyvrcholí 8. listopadu celodenním programem v pražském klubu Roxy. Zde také odborná porota vyhlásí, kdo letos vstoupí do komiksové síně slávy a kdo si odnese ceny Muriel, udělované v devíti kategoriích.

  • KomiksFEST autor: ČT24, zdroj: KomiksFEST http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/503/50232.jpg
  • KomiksFEST autor: ČT24, zdroj: KomiksFEST http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/503/50233.jpg