Tři originály mnichovské dohody jsou vystaveny v Národním muzeu

Praha - Tři originály mnichovské dohody - německý, anglický a italský - dnes byly instalovány v budově Národního muzea v Praze v rámci expozice Republika 1918-1939, která bude zahájena 28. října. V Česku jsou vystaveny poprvé. Součástí dokumentů jsou také původní mapy sloužící k upřesnění územních požadavků nacistického Německa vůči tehdejšímu Československu.

Francouzský originál vystaven není, zastupuje jej oficiální vyjádření z archivu francouzského ministerstva zahraničních věcí k tomu, co se s tímto dokumentem mohlo stát. Jak upřesnil zpravodaj ČT Karel Rožánek, Francie nemůže originál tohoto významného dokumentu najít. Podle jedné z verzí mohl shořet při požáru v diplomatickém archivu v Paříži v roce 1940, podle jiné ho během okupace Francie odvezli němečtí vojáci.

Vystavení vzácných dokumentů v trezorové vitríně provázejí přísná bezpečnostní opatření. Hlídá je kamerový systém i nepřetržitá ostraha, jsou pojištěny na mnohamilionovou částku.

Na základě mnichovské dohody, kterou v září 1938 podepsali představitelé Británie, Francie, Itálie a Německa, muselo tehdejší Československo do dvou týdnů podstoupit Německu pohraničí; Mnichov se tak stal předzvěstí II. světové války. 

Výstava Republika 1918-1939, věnovaná 90. výročí vzniku Československa, se uskuteční ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem a Senátem, otevřena bude do poloviny března a obsadí všechny volné muzejní prostory. Připomene události spjaté s dějinami první Československé republiky.

Originály mnichovské dohody vystavené v Národním muzeu
Zdroj: ČT24