Zrzavého obraz Benátky se vydražil za pět milionů korun

Praha - Hlavní magnet dnešní aukce Galerie Pictura na pražském Žofíně - mnohokrát vystavovaný a publikovaný obraz Jana Zrzavého Benátky z roku 1962 - získal nový majitel za vyvolávací cenu pět milionů korun. Tato tempera na plátně se řadí jednoznačně k tomu nejlepšímu, co Jan Zrzavý vytvořil, a mezi jeho poválečnými díly dominuje. Je jeho čtvrtým nejdražším dílem prodaným v dražbách posledních let.

Zrzavého poetická vzpomínka na Itálii byla dokonce vystavována v roce 1964 i v samotných Benátkách na věhlasném výtvarném bienále.

Obrazy tohoto malíře patří ke stálicím domácího aukčního trhu. Na jaře byl jeho olej Piazetta z roku 1929 vydražen za 7,1 milionu korun, když vyvolávací cena činila tři miliony, a v září si zájemce jeho Portrét malíře Adolfa Gärtnera z roku 1913 odnesl za 6,9 milionu. Koncem roku 2006 získal vydražitel Zrzavého obraz z roku 1938 Studně v Locronan III za 5,5 milionu korun; vyvolávací cena činila v tomto případě 2,5 milionu korun.

Všechna tato díla se umístila mezi prvními třiceti nejdražšími obrazy českých malířů prodaných na aukcích posledních let. Rekord drží Kupkovy Élévation (Výšky) z roku 1938, které si nový majitel odnesl před rokem za 22,1 milionu korun. Navíc musel zaplatit aukční přirážku ve výši pětiny dosažené ceny.

Za vyvolávací cenu jeden milion korun získal sběratel olej Karla Appela nazvaný Dvojice. Vyvolávací cena železného svařovaného a pozlaceného solitéru Jana Koblasy z roku 1965 ve výši 450 tisíc korun nazvaného Posel vyhověla i zájemci o toto dílo ze 60. let minulého století.

Kytice Václava Špály - červené pivoňky v bílém džbánu z roku 1934 - oslovily hned několik sběratelů výtvarného umění. A tak se jejich cena vyšplhala z původních 480 tisíc na konečných 600 tisíc korun.

Vydáno pod