Česko-německé kulturní projekty: Pohled sousedům do talíře

Praha/Berlín - Život sousedů je vždy životem těch druhých a nejinak je tomu se světem Němců a Čechů. Sousedské setkávání a poznávání je cílem projektu Zipp, pod jehož hlavičkou realizují česko-němečtí partneři v roce 2008 a 2009 projekty v oblasti divadla, filmu nebo soudobých dějin. Tematickým jádrem je napětí mezi roky 1968 a 1989 (projekt 68/89 - Divadlo. Doba. Dějiny), následují ho tematické okruhy Kafka, Světy života a Utopie moderny: Zlín. Podzim 2008 přinese mimo jiné tři divadelní premiéry.

Česko-německé kulturní projekty začaly v Berlíně v květnu 2008. Zipp je pokračováním série bilaterálních programů spolupráce Spolkové kulturní nadace SRN se zeměmi východní Evropy. S úspěchem se setkaly přecházející projekty spolupráce Büro Kopernikus s Polskem (2004-2006) a Bipolar s Maďarskem (2005-2007).

Spolupráce - cesta k uvolnění ztuhlých míst

„Hlavním cílem všech projektů je, aby došlo k setkávání a spolupráci umělců a vědců, avšak ne v podobě jednorázových akcí, nýbrž formou víceleté spolupráce na aktuálních výzvách,“ vysvětluje umělecká ředitelka Spolkové kulturní nadace Hortensia Völckers.

Život sousedů je vždy životem těch druhých

Můžeme si s nimi den co den povídat na chodbě, zvát se vzájemně na kávu nebo si v době dovolené zalévat kytky, ale jakmile se za námi zavřou dveře od bytu, zůstávají sousedé sousedy a my si žijeme svůj vlastní život. Se sousedskými zeměmi se to má podobně.

/z projektu Zipp/

Dlouholetá spolupráce by měla pomoci k uvolnění „ztuhlých míst“, která se v sousedských vztazích stále ještě vyskytují. Česko-německé setkávání bude probíhat ve čtyřech městech: Berlíně, Hamburku, Praze a Brně.

Kampnagel, Husa na provázku a „-ing“

Po jarních tematických večerech v Berlíně (Crossing 68/69) a v Praze (Misunderstanding 68/69) následují na podzim dva další: Performnig 68/69 v hamburském divadle Kampnagel a Transforming 68/69 v brněnském Divadle Husa na provázku.

První z nich 1. a 2. listopadu ukáže vliv populární hudby na společenské změny. Druhý se od 9. do 11. listopadu vrací k překrývajícím se významům roku 1968 a 1989. Proběhne za účasti Václava Havla v rámci Sametového festivalu aneb S podzimem sny o jaru, který se od 8. do 17. listopadu koná v Huse na provázku.

Utopie v divadle

Podzimní akce v rámci Zippu se rozběhne premiérou tragické operety Exit 89 autorů Jaroslava Rudiše a Martina Beckera v režii Jiřího Havelky 22. října v pražském Divadle Archa. Odehrává se na benzinové pumpě na 89. kilometru dálnice D1, poblíž místa, kde v roce 1992 tragicky havaroval politik Alexander Dubček.

„Inscenace splétá šest příběhů rozprostřených mezi roky 1968 a 2008. Objeví se kamiony, česko-německá láska, havárie, ztráta paměti, konec jedné a zrod nové utopie u pomníku Alexandera Dubčeka,“ prozrazuje Jaroslav Rudiš.

Premiéry se vedle operetyhry Exit 89 dočkají na podzim i další dvě divadelní představení. Všechno bude jinak - s podtitulem Utopická vzpomínka - uvádí na jeviště hamburského divadla Kampnagel skutečně existující a rokem 1968 určené německé a české životní osudy. Režie se ujal Thorsten Trimpop. Jeho kolega Oliver Sturm inscenuje v berlínském divadle Sophiensaele v přestavení Nico - ledová sfinga monolog zpěvačky Velvet Underground na smrtelné posteli.

"Tak, jako do sebe zapadají zoubky …

… zipu (německy: Zipp), tak by do sebe měla zapadat spolupráce umělců a vědců z obou zemí."

/Katrin Klingan, vedoucí projektu, o jeho názvu/

Konference o Kafkovi

Kulturní projekty doplní mezinárodní konference na zámku Liblice u Mělníka od 24. do 25. října. Věnována je vztahu Franze Kafky a moci a místo jejího konání není zvoleno náhodně. V roce 1963, při příležitosti osmdesátého výročí spisovatelova narození, se na stejném místě konala konference, která přinesla rozhodující obrat ve veřejném uznání spisovatele a stala se jedním z impulzů kulturního rozmachu.

Zipp v roce 2009:

  • Zlín - kultura postavené utopie
  • Brethless - projekt Institutu dokumentárního filmu Praha a DOK Leipzig; šest dokumentárních filmů českých a německých tvůrců
  • Divadelní projekt s pracovním názvem Vyhledávač divadelní skupiny Rimini Protokoll
  • V roce 2008 a 2009 vznikne také pět rozhlasových prací, exkurzů do česko-německých světů života
  • více o Zipp
  • Performing 68/89 autor: Srdjan Stanojenic, zdroj: Zipp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/465/46483.jpg
  • Exit 89 zdroj: Zipp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/465/46479.jpg