Moderní Starci na chmelu hledají muzikálovou Cestu ke štěstí

V roce 1964 spolu chodili z čisté lásky, jaké důvody to budou v současnosti, se uvidí už za pár měsíců. Hudebník Petr Malásek se rozhodl vrátit na plátna nepřímé pokračování legendárního muzikálu Starci na chmelu. Pod názvem Muzikál aneb Cesty ke štěstí se začaly natáčet o víkendu ve Zruči nad Sázavou. A možná přijde i Josef Laufer…

Příběh se bude odehrávat mezi studenty konzervatoře, kteří na soustředění zkoušejí právě Starce na chmelu. Filmová klasika je zpočátku nebaví, ale postupně jí propadnou jako generace jejich rodičů.

Scénáře se ujal Václav Sadílek mladší a na režisérské stoličce sedí jugoslávská filmařka Slobodanka Radun. Dramaturgii si vzal na starost Jiří Mádl a choreografii pro zase Dana Morávková. Všichni tvůrci slibují přirozenou poctu původnímu snímku a žádné znásilňování této filmové ikony šedesátých let. Nesnaží se cokoliv překonávat, jen se inspirovat.

Film se bude natáčet do září, do kin přijde 28. ledna 2016.

Nejedná se prý o muzikál prokládaný výstupy posouvající děj. Hudební čísla prý do děje nenásilně zapadají a dialogy fungují spíš na principu divadla ve filmu. „Používáme jen písně jako takové, ne děj,“ upřesnila režisérka. Původní písně ale i tak zazní v omezené míře, a přestože dojde na tehdejší choreografie, tanečníci se dostanou k moderně, např. k hip hopu.

Muzikál aneb Cesty ke štěstí obsadil Vicu Kerekes, Romana Vojtka, Martina Písaříka nebo Vladimíra Polívku. Dějem projde také Jiří Korn nebo Josef Laufer, který si ve Starcích zahrál kytaristu v černém.

Herci hovoří o filmu Muzikál aneb Cesta ke štěstí (zdroj: ČT24)