Kdysi nebezpečný Harlem učí turisty afroamerické kultuře

Harlem kdysi platil za obávanou čtvrť newyorského Manhattanu. Dnes jde však o klíčovou zastávku k seznámení s afroamerickou kulturou. Černá perla New Yorku nabízí zažít život tak, jak to jinde v americké metropoli nelze.

Turisti baží po prohlídce v Harlemu (zdroj: ČT24)

Do Harlemu naproti tomu nejde vstoupit jen tak, „bez pozvání“. Čtvrť má spoustu zákoutí, kde se lze ztratit. Průvodcem je proto bývalý rapper skupiny Cash Vrew a turistů má stále dost. „Chtějí jít do míst, která nejsou vyznačená na mapě. Nebaví je jenom chodit do centra do toho umělého světa,“ vysvětluje Reggie Reg.

Právě ve zmíněné čtvrti najdou milovníci hudby proslulé divadlo Apollo, které nabízí ochutnávku z pravé afroamerické kultury. Na jeho prknech stála esa jako James Brown, B. B. King, Aretha Franklinová nebo Bessie Smithová.  

Další téměř povinnou zastávkou je Centrum Schomburg pro studium černošské kultury. Letos se očekává, že ho navštíví přes 300 tisíc návštěvníků; v posledních čtyřech letech se totiž zájem o vstup ztrojnásobil. „Přítomnost a význam Afroameričanů, obzvlášť hip-hopu v zábavním průmyslu, dělá z Harlemu ideální místo pro cizince, kteří chtějí tuhle kulturu zažít,“ říká představitel Centra.

Po důkladné prohlídce města vyhládne a od toho je tu další typická harlemská záležitost, a tou je restaurace Červený kohout. Vznikla díky nadšení majitele tamními umělci, třeba malířem Jacobem Lawrencem, který teď vystavuje v nedalekém Muzeu moderního umění, nebo literátem Jamesem Baldwinem.

Trend zážitkového poznávání jiných koutů světa se rozmáhá. Návštěvníci chtějí žít jako místní a být součástí běžného dění.