Hus hrdinou komiksu, sekundují mu Václav IV. a Želivský

Šestisté výročí upálení Jana Husa na koncilu v Kostnici vyvolalo množství různých vzpomínkových a kulturních akcí. Vznikly nové filmy i knihy. Jedním z příspěvků je komiksová kniha Ve jménu Husa - Zrození kalicha, která je určena hlavně mladším čtenářům.

Komiks Ve jménu Husa (zdroj: ČT24)

Komiks Ve jménu Husa - Zrození kalicha představuje reformátora církve především jako muže žijícího ve velmi složité době. „Snažil jsem se ho vykreslit jako člověka. Není to ani jen hrdina, spasitel české země, ale na druhou stranu to není jen kněz, který se pouze modlí a nejde mu o nic jiného,“ říká autor scénáře Zdeněk Ležák.

Kniha není čistě obrazovým vyprávěním. Třem komiksovým částem předchází popis historických souvislostí a vysvětlivky nutné pro pochopení teologických sporů. Textová část představuje poselství mistra Jana Husa, význam Karlovy univerzity, papežský koncil, protestantskou reformaci i běžný život ve středověku.

Jan Hus, Václav IV. a Jan Želivský

Samotný komiks začíná v kostnickém vězení, kam za Husem přichází dominikánský mnich a nese mu jídlo. „Je to první strana komiksu, tak jsem tam chtěl dostat atmosféru vězení, aby to bylo tajemný,“ popisuje kreslíř Michal Kocián.

Komiksová část přináší životní příběhy tří klíčových osobností doby: kromě Jana Husa jde o krále Václava IV. a Jana Želivského. Komiks má ambici popsat důležité období českých dějin v kontextu, od Husova učení až po začátek revoluce. Kniha se zaměřuje na mládež, ale může ji ocenit široká veřejnost, kterou zajímá česká historie.

Knížka Ve jménu Husa vyšla v nakladatelství Edika (Albatros Media), má 150 stran. Po knize o legionářích (Stopa legionáře, 2014) jde už o druhý pokus autorů mapovat formou komiksu silné okamžiky českých dějin. Pokud bude kniha Ve jménu Husa čtenáře zajímat, autoři plánují vydat o husitském hnutí celou trilogii.

Vydáno pod