Jamie Dornan chystá s Aňou Geislerovou atentát na Heydricha

Největší rozruch, alespoň podle intenzity křiku fanynek, způsobil ve čtvrtek na červeném koberci karlovarského festivalu Jamie Dornan. Irský herec přijel představit chystaný koprodukční snímek Anthropoid, o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, v němž ztvární jednoho z atentátníků - Jana Kubiše. Příležitost ve filmu dostali i čeští herci. Aňa Geislerová si zahraje partnerku Jozefa Gabčíka.

Jamie Dornan se ve Varech chystá na atentát (zdroj: ČT24)

V adaptaci bestselleru Padesát odstínů šedi, která výrazně rozšířila jeho dívčí fanklub, Dornan prokázal, že je dobrým učitelem, ve Varech přiznal, že ale nebyl zas tak dobrý žák, i když ve zcela jiném předmětu.

„Ve škole jsme druhou světovou válku samozřejmě probírali, ale já moc nedával pozor. O téhle epizodě jsem neslyšel, dokud jsem si nepřečetl scénář. Pak mě ohromilo, že jsem o tom nevěděl,“ o významné události v československých dějinách se prý dozvěděl, až když dostal nabídku na roli.

"Atentát na Heydricha byl jasnou zprávou, že se Češi nevzdávají. Kdybych byl v kůži Jana Kubiše, nejednal bych jinak,„ tvrdí Jamie Dornan. “Vnímám ty dva (Kubiše a Gabčíka) jako někoho, s kým se mohu ztotožnit. Bojují za to, čemu věří, ale zároveň jsou obyčejní chlapci s rodinami, které to nakonec zasáhne."

Čurda se stále hledá

Roli druhého atentátníka Josefa Gabčíka svěřili tvůrci Cillianu Murphymu, známému coby padoušský protivník slavného netopýra ve filmu Batman začíná. Známé už je také obsazení hlavních ženských rolí - role Gabčíkovy přítelkyně Liběny Fafkové se ujme Aňa Geislerová, partnerkou Jamieho Dornana bude Charlotte Le Bon.

Parašutistu ze skupiny Silver A Josefa Valčíka, který byl s atentátníky v kontaktu, si zahraje Václav Neužil. Z dalšího obsazení už jsou známá jména Tobyho Jonese, Aleny Mihulové či Jana Budaře. Představitel Karla Čurdy, který atentátníky zradil, se ale stále hledá - mezi českými i britskými herci.

„Uvidíte skutečné postavy, které dělají neskutečné věci“

Režie snímku, pojmenovaném po operaci Anthropoid, jejímž cílem bylo spáchat atentát na Reinharda Heydricha, se ujme Sean Ellis. Proslavil ho komediální Cashback o fantaziích nočního směnaře v supermarketu, jeho posledním počinem bylo v roce 2013 sociální drama Metro Manila.

Atentát
Zdroj: ČT24/LFŠ

K historickému tématu si prý nastudoval spoustu materiálu, shlédnul i film Atentát Jiřího Sequense z roku 1964. „Je to skvělý film. Ale vypráví hlavně o těch činech, chybí mi tam emoce. Nepoznám z něj, jaké to bylo být Kubišem a Gabčíkem. Šlo o normální lidi v nenormálních podmínkách, ne o žádné nepřemožitelné bojovníky,“ domnívá se. „Je to pozoruhodný příběh, který by měl svět znát. Pokusím se jej převyprávět pro novou generaci. Uvidíte skutečné postavy, které dělají neskutečné věci,“ slibuje divákům.

První klapka Anthropoidu padne v polovině července. Natáčet se bude v Praze, lokality vytipoval český koproducent, režisér David Ondříček. Replika interiéru kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde příběh výsadkářů končí, byla postavena v barrandovských ateliérech.

Více o festivalu ve Varech.

Vydáno pod