Lékař, který stvořil kult. Před 85 lety zemřel Arthur Conan Doyle

Byl lékař s vojenskou zkušeností, stejná postava ale v jeho díle hraje pouhou roli sekundanta. Před pětaosmdesáti lety v anglickém Crowborough zemřel Arthur Conan Doyle, válečný veterán a především autor nejslavnějšího světového detektiva Sherlocka Holmese.

Arthur Conan Doyle v sobě spojoval Britské ostrovy. Narodil se v květnu 1859 ve skotském Edinburghu, jeho otec byl Angličan a matka rodilá Irka. Protože se Doylovi hlásili ke katolicismu, prošel jezuitským internátem i ročním pobytem na rakouské jezuitské koleji; vysokoškolské vzdělání pak získal na domovské edinburské univerzitě, kde vystudoval medicínu.

Jako lékař působil v búrské válce, kterou vedli Britové na přelomu století v jižní Africe, a za službu koruně ho král Eduard VII. povýšil do šlechtického stavu. Britskému impériu chtěl Doyle sloužit i ve světovém konfliktu, do nějž Evropu vehnal sarajevský atentát na rakouského následníka trůnu, kvůli vysokému věku (v roce 1914 mu bylo pětapadesát) ale nakonec nenarukoval. Byl to již několikátý neúspěch, na začátku století po svém návratu z jižní Afriky opakovaně usiloval o zvolení do parlamentu.

Do britských dějin se tak nakonec nezapsal ani jako politik, ani jako válečný lékař – ale zejména jako otec jedné z nejvýraznějších postav populární kultury, detektiva Sherlocka Holmese.

Sherlock navždy

Svou první povídku, ještě bez přítomnosti věhlasného muže s lulkou, napsal už na univerzitě. Holmes a jeho věrný pobočník doktor Watson se potom na papíře poprvé objevili v roce 1886. Studii v šarlatové ovšem zprvu odmítlo hned několik nakladatelství a s deduktivními metodami rázovitého londýnského detektiva se mohli čtenáři setkat až rok po jejím vzniku ve vánočním sborníku nakladatele Samuela Beetona.

Příběhy z Baker Street dnes vedle knih Agathy Christie představují kanonické texty detektivní literatury a vděčný námět pro divadelní, filmové i televizní adaptace. Doyle si tak získává další generace čtenářů, v posledních letech především díky práci domovské BBC, které se v roce 2010 podařilo detektivovy příběhy úspěšně aktualizovat a přesadit je do kulis současného Londýna.

Slavný britský spisovatel přitom nestojí jen za detektivkami; napsal sedm historických románů, v nichž se vracel zejména do období Stoleté války, a je také autorem fantastického románu Ztracený svět. V něm bezmála o století předběhl Jurský park, když na náhorní plošině amazonského pralesa nechal přežít dinosaury.