Ach, Romeo, Romeo, nemám balkon! A Shakespeare už je na Hradě

Spojuje je láska, ale rozdělují je jejich vlastní rodiny - Romeo a Julie svou romantickou tragédii prožijí už poiksté, tentokrát na Letních shakespearovských slavnostech. Jejich příběh je premiérou letošního ročníku, poprvé se pokusí si svůj vztah marně prosadit 25. června na Pražském hradě. V režii dua SKUTR, které text slavného alžbětinského dramatika ctí, ale inscenovalo si ho po svém. Z balkonové scény například odstranilo balkon.

Poprvé se rody Monteků a Kapuletů na jevišti střetly před 420 lety. Nejnověji zakázané lásce propadne Tereza Voříšková a Jan Sklenář na nádvoří Pražského hradu. Režijní dvojice SKUTR klasický veršovaný text podstatně zkrátila. „Text jsme výrazně osekali, ale proto, aby u textu, který zbude, vynikla jeho krása. Navíc se snažíme obraz dělat nejen slovem, ale i pohybem, výtvarnem a zvukem,“ potvrdil režisér Lukáš Trpišovský.

Do přehnané aktualizace se ovšem duo nepouštělo. S výjimkou kostýmů - historické šaty nahradila současnější móda. „Myslíme si, že příběh je archetypální sám o sobě. Je tu nenávist, je tu láska, vztahy v rodinách, a co všechno to může způsobit, je tak brilantně napsané, že člověk se cítí hloupě, kdyby chtěl cokoli upravovat,“ tvrdí druhý z režisérů Martin Kukučka.

„To není Hamlet“

To ale neplatí pro inscenační pojetí. SKUTR si dokonce dovolil sáhnout na nedotknutelnou balkonovou scénu, ve které chybí balkon. „Ale ono nebezpečí, že se chce Romeo dostat k Julii, aniž by mohl, a že mu za to hrozí smrt, to samozřejmě zůstává,“ ujišťuje Kukučka.

Oba režiséři si uvědomují, že podobné zásahy proti diváckému očekávání mohou být riskantní. „Každá Shakespearova hra má nějaký známý monolog nebo dialog, Romeo a Julie je ale řetězec známých monologů a dialogů. To není Hamlet, kde se odbude 'být, nebo nebýt', potom Jorik, a tím to končí a může se dělat cokoliv,“ přiznali, že nastudovat slavné romantické drama bez notoricky známých pasáží nebylo snadné.

Jestli při svých škrtech nezašli příliš daleko, budou moci posoudit diváci kromě Prahy i v Brně a Ostravě, kde se Letní shakespearovské slavnosti také odehrají. V červenci se k nim připojí i Bratislava, na nádvoří Bratislavského hradu ale Romeo s Julií nezavítají.

Shakespeare bude pošestnácté pod širým nebem slavit od 25. června do 5. září. Kromě letošní premiéry jsou na programu také hry z předchozích ročníků: Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské, Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, Jak se vám líbí, Večer trojkráľový alebo Čo len chcete a Othello. K divadelním hrám se připojí orchestrální koncert filmové hudby.