Hollandová se dostává přes kosti mrtvých i za české hranice

Polská režisérka Agnieszka Hollandová, českým divákům známá především filmem Hořící keř o Janu Palachovi, natáčí na východě Čech nový snímek. Podílí se na něm i Česká televize. Natáčení stejně jako děj detektivního dramatu s pracovním názvem Přes kosti mrtvých propojuje polské a české pohraničí.

Agnieszka Hollandová natáčí v Česku nový film (zdroj: ČT24)

Česko-polský štáb v těchto dnech filmuje na Broumovsku, mimo jiné v kostele sv. Petra a Pavla v Broumově. Větší část filmu ale vzniká na polském území, kousek za hranicemi, kde žije i autorka scénáře Olga Tokarczuková. Předlohou k filmovému příběhu je její román, který česky vyšel pod názvem Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých.

Hlavní hrdinkou je stavební inženýrka v důchodu, milovnice angličtiny a zvířat, která se z města přestěhovala na venkov, do malé osady na česko-polském pohraničí. Okolí ji vnímá jako podivínku. „Chce změnit to, co považuje za nespravedlivé,“ doplnila Agnieszka Hollandová. V osadě navíc dojde rychle za sebou k několika vraždám bez zjevného motivu.

Tvůrci příběh označují za „morální thriller“, kombinuje mysterium s filozofií, je proto srovnáván se Jménem růže Umberta Eca. Na filmovém plátně se odehraje v premiéře až na začátku roku 2017. Jednu z rolí ztvární Miroslav Krobot.