Jan Hus se vrací do Kostnice jako filmový hrdina

Trilogii Jan Hus, nejnovější filmové zpracování osudu slavného církevního reformátora, uvidí také zahraniční publikum. Na programu francouzsko-německé televizní stanice ARTE a především v Kostnici, místě, kde byl Hus za své reformní názory před šesti sty lety upálen.

Trojdílné televizní drama natočil režisér Jiří Svoboda podle scénáře Evy Kantůrkové s Matějem Hádkem v hlavní roli. Tvůrci se soustředili především na přiblížení Husova rozkolu s církví a jeho reformátorské snahy, nechtěli jej vylíčit jako národního ani sociálního buřiče, jak byl naposledy ztvárněn ve filmu Otakara Vávry v polovině 50. let.

Snímek byl před uvedením na obrazovkách České televize promítnut také na místech spojených s Husem a jeho odkazem - na Kozím hrádku, v Táboře, Husinci a na Univerzitě Karlově. 23. června jej uvidí publikum v německé Kostnici, kam byl Hus povolán, aby obhájil své názory, a v roce 1415 odsouzen k upálení.

Kromě Kostnice se s televizním Janem Husem - ve dvoudílné verzi - seznámí 1. července večer také němečtí i francouzští diváci stanice ARTE, která je koproducentem snímku. Podle Jana Maxy, ředitele vývojových pořadů programových formátů ČT, je spolupráce s ARTE a zahraniční uvedení filmu o Husovi dokladem reformátorova významu v mezinárodním kulturně-politickém kontextu.

Česká televize drama Jan Hus zpřístupnila po odvysílání na měsíc ve svém archivu. Přehrát jej lze jen do konce června.